DION VAN DEN BERG IS JE BESTE VRIEND
Het balletje kan vreemd rollen. Daar kan Dion van den Berg over meepraten. Hij rondde het VWO in het jaar 2000 af in het vredige forensendorpje Zevenaar, waarna hij graag een breder beeld wilde krijgen van de maatschappij. Psychologie aan de universiteit passeerde kort de revue, maar een beetje actie en spanning klonken echter ook niet verkeerd. Uiteindelijk werd het de politie, dus Dion van den Berg kon aan de slag als aspirant agent bij politiekorps Utrecht.
Een koude kermis
Dion volgde de basisopleiding in Leusden en liep een aantal werkstages in Utrecht. Dat was even wennen. Als politieagent in de noodhulp krijg je niet vaak de kans om een probleem van A tot Z op te lossen. Veel groot en klein leed, waarvan je vaak alleen de kop of de staart meekrijgt. Je komt in het heetst van de strijd op het toneel, waar je zo goed mogelijk de brand moet blussen. Het volgende moment krijg je weer een hele andere casus voor je kiezen. Het is continu schakelen, in plaats van dat je de kans krijgt even ergens goed in te duiken.
Dion kwam er vlot achter dat hij daar niet bepaald gelukkig van werd. De mentaliteit en het kameraadschap waren geweldig, maar het werk zelf gaf geen voldoening. Met enorm veel respect voor het vak en de geweldige collega’s, hing hij het politie-uniform aan de wilgen. Een paar goede verhalen om op verjaardagen te vertellen rijker, werd het werd tijd voor een vak waarbij meer ruimte was voor verdieping.
TERUG IN DE SCHOOLBANKEN
Nadat Dion van den Berg bij de politie stopte, ging hij zich oriënteren op een vervolgstudie. De directe link tussen het geleerde en de praktijk was hem bij de politie goed bevallen, dus een deeltijdstudie zou wel zo prettig zijn. Dat het iets commercieels moest worden, was ook al snel duidelijk. Het liefst iets analytisch, waarbij problemen oplossen en intermenselijk contact samen kwamen. Het werd de duale variant van de opleiding communicatiemanagement aan de Hogeschool Utrecht.
OEFENEN MET COMMUNICATIEVRAAGSTUKKEN
Tijdens de duale opleiding communicatiemanagement aan de Hogeschool Utrecht, kreeg Dion van den Berg elk opleidingsjaar een half jaar de kans om het geleerde tijdens een werkstage in de praktijk te brengen. De focus lag daarbij voornamelijk op het oplossen van communicatievraagstukken binnen een organisatie. Een mooie vuurproef voor de theoretische kennis die in het voorafgaande, theoretische half jaar was opgedaan.
“Het duale systeem is een fantastische manier van leren, ook al duurt het door de werkstages met vier en een half jaar nét iets langer dan een traditionele opleidingsvorm. Dat extra half jaar brengt een gigantisch voordeel met zich mee. Als student beschik je na het afronden van de duale studie al direct over twee jaar relevante werkervaring.”
DAADKR8 MARKETING IS GEBOREN
In 2007 ontvangt Dion van den Berg zijn diploma, en kan het échte avontuur beginnen. Direct na het afronden van zijn opleiding maakt Dion van den Berg een bescheiden begin aan een bedrijfje. Daadkr8 Marketing (toen nog Daadkr8 Communicatie) maakt een voorzichtige start in 2007, maar in 2008 is het menens. Daadkr8 Marketing richt zich op advies en ondersteuning bij het oplossen van uiteenlopende communicatievraagstukken. Zowel projecten met een focus op interne, als op externe communicatie komen aan bod.
In 2012 verschuift de focus van Daadkr8 Marketing steeds meer naar de ontwikkeling en uitvoering van marketingcampagnes en publiekscommunicatie. In 2013 maakt Dion van den Berg kennis met Patrick Davelaar en zijn twee compagnons, van videoproductiebedrijf #hekje. Het zijn ontzettend gezellige gasten, en er is een goede klik. Die ontmoeting is het begin van een nieuwe fase in de toekomst van beide bedrijven.
EEN NIEUWE UITDAGING: PAPPENHEIMERS
In 2018 ziet Pappenheimers het levenslicht. Het is een logisch resultaat van een jarenlange samenwerking tussen Daadkr8 Marketing en #hekje. De beide bedrijven delen inmiddels bijna vier jaar een kantoor en voeren veel klussen samen uit. De keuze om verder te gaan onder een gezamenlijk label komt voort uit de wens om marketing betekenisvol, gelaagd, doordacht en daarmee dus voornamelijk effectief te laten zijn.
In een wereld waarin communicatie steeds vluchtiger wordt, is de verleiding groot om voornamelijk te sturen op de korte termijn. Daarbij wordt vaak voorbij gegaan aan de kern van marketing. Wat Dion van den Berg en zijn collega’s met Pappenheimers doen, is de focus breder leggen. Het geheel moet meer worden dan de som der delen. Hoe je dat doet? Door de doelgroep van de klant actief te betrekken bij de ontwikkeling van marketingactiviteiten, en marketing integraal onderdeel te maken van het bedrijfsproces van de klant.