Patrick Davelaar


…Patrick helpt je bij het uitdenken en uitvoeren van beeldconcepten, en het uitwerken van strategische en tactische kaders.

Patrick Davelaar - Pappenheimers

NOG EVEN OP HET WARME NEST

Toen Patrick in 1997 de HAVO had afgerond had hij nog niet de behoefte om voor het vervolg van zijn schoolloopbaan zijn comfortabele ouderlijk huis te verlaten. Daarom koos hij ervoor om bij de buren van zijn middelbare school (het Neder Veluwe college, nu ROC A12) een opleiding te gaan volgen. Het werd MBO+; een combinatie van 2 MBO opleidingen die in 2 jaar gepropt werden. Bedrijfskunde en Bedrijfskundige informatica, want computers leken wel interessant.

Leren in de praktijk

Na afronden van deze studie bleef hij plakken bij zijn stage op het hoofdkantoor van een restaurantketen. In eerste instantie als digitaal onderlegd manusje-van-alles. Printerdrivers fixen, computers opnieuw opstarten, het eeuwige geklooi met 56k inbelmodems en Wanadoo, dat werk. Na enige tijd kreeg hij het verzoek ‘even een folder op te maken’. Dit was zijn eerste kennismaking met met maken van marketingmateriaal. De jaren daarna verdiepte Patrick zich in Photoshop, Indesign en Dreamweaver en hield zich bezig met het ontwerp van allerhande drukwerk en het maken van websites. In de tussentijd was Patrick naar Arnhem verhuisd en had hij zich op een paar hobby’s gestort: fotografie en schilderen. Er moesten meer plaatjes gemaakt worden!

TERUG NAAR SCHOOL

Na jaren van zelf uitvogelen hoe dingen werken, vond Patrick het tijd om zich te laten scholen. Grafisch ontwerp moest het worden. Aan de kunstacademie. Drie keer was voor Patrick helaas geen scheepsrecht en hoewel hij toelating doen best leuk vond, was het toch tijd voor een andere studiekeuze. Dat werd Communicatie- en Multimediadesign aan de HAN in Arnhem. Na zeven jaar fulltime werken met een auto van de zaak, de overstap naar een voltijd studie; gewoon omdat het kan.

Het bleek een schot in de roos. Patrick genoot (over het algemeen, het blijft een hogeschool) met volle teugen van het aangeboden curriculum. En het bleef niet bij stilstaande 2D plaatjes, ook video en (2D/3D) animatie werden aan het arsenaal toegevoegd om aantrekkelijk beeld te maken dat communiceert. In het derde leerjaar deed Patrick de minor ‘Digital Media Production’. Tijdens deze minor zette Patrick Davelaar samen met studiegenoten Henk van der Velden en Jeroen Wielheesen #hekje op. Met zijn drieën bewegend beeld maken van evenementen die relevant waren voor medestudenten. Tijdens de minor kregen ze de vraag of ze een aantal video’s wilden opnemen bij een boek over ‘Adviseren’. En hoewel die producties echt niet zo goed waren, zorgde dit project wel voor het inzicht dat #hekje een echt bedrijf zou kunnen zijn.

#hekje en Pappenheimers

En zo geschiedde. Direct na hun afstuderen in 2010 werd #hekje ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. In de jaren die volgden werden kleine en grote projecten, (waaronder een jeugdfilm voor in de Nederlandse en Belgische bioscopen) met een vleug jeugdige naïviteit aangegaan. Na enige tijd veranderden de aspiraties van de oprichters en in 2014 besloot Jeroen #hekje te verlaten. Henk en Patrick ontfermden zich met zijn tweeën over het bedrijf. Eind 2016 wilde ook Henk iets anders gaan doen en deed het bedrijf over aan Patrick. Die bleef niet alleen achter. Immers, Dion van Daadkr8 bevolkte het kantoor nog en dat bleek een goede voedingsbodem voor hun nieuwe liefdesbaby Pappenheimers.