Een goede website is *altijd* een work in progress
Zul je zien: heb je nét een nieuwe website laten maken, bloed, zweet en tranen vergoten, eindelijk klaar met al dat heen en weer gebakkelei over komma’s, punten, pixels, kleurcodes en honderdduizend bugs, komen die eikels van PAPPENHEIMERS even al je triomfantelijke gevoelens de modder intrappen. Gelukkig herken jij je daar helemaal niet in, want jij weet natuurlijk al lang dat een goede website een dynamisch geheel van fantastische, relevante content behoort te zijn. Vroegâh, in de tijd van Wuppies, Hyves, MySpace en de dansende banaan was dat wel anders. Voor wie vandaag de dag nog steeds denkt dat websites op een gegeven moment ‘af’ zijn , hebben we deze opfrisser geschreven. Check ook deze link, als je in een nostalgische bui bent.
Maar een website moet staan als een huis, toch?
Rigide, onbeweeglijk, altijd wel iets mee aan de hand, duur om te verbouwen en geen bouwvakker te vinden met ruimte in zijn agenda? Nee, dat gezegde is hier niet op zijn plaats. Toch komen we ze nog schrikbarend vaak tegen. In beton gegoten websites, waar nagenoeg niets aan veranderd kan worden zonder bergen maatwerk of complete redesigns. Websites die zo flexibel zijn als een stalen pijp. Er kan wel een tekst aangepast worden en een knop toegevoegd, en met een beetje geluk kun je zelfs een foto veranderen of een YouTube video embedden in een frame van 320×240. Verder dan dat kom je niet, zonder eerst weer flink de portemonnee te trekken. Daar komt bij dat de website al een godsvermogen heeft gekost, dus elke extra pixel is bij voorbaat al te duur.
Roeien met de riemen die… Er niet zijn?
Daar sta je dan als marketeer vol goede bedoelingen (ze bestaan nog). Een paar landing pages maken, of een thematische sectie met content over een specifiek onderwerp? Op zich prima, zolang je maar YouTube embeds van 320×240 pixels voor ogen had en verder niets. Wil je een andere header, footer, of dynamische content op een specifieke plek naar keuze? Tja, daar had je misschien tijdens de ontwikkeling van de website aan moeten denken. En eerlijk is eerlijk: dat is gelijk één van de beste tips voor iedereen die een (nieuwe) website overweegt. Zorg ervoor dat je óók rekening houdt met content die er nog niet is. Huh? Maar hoe dan? Nou, door voor maximale flexibiliteit te kiezen, de inhoud in plaats van de techniek als vertrekpunt te nemen en voor een webbouwer te kiezen die snapt dat content niet altijd gebaat is bij dogmatische, vaste stramienen. En last but not least: door budget vrij te maken voor voortdurende doorontwikkeling van je website. Want die is namelijk nooit af 🙂
Een goede website is dus niet van hetzelfde laken een pak
Techniek leidend laten zijn is dus niet handig bij de ontwikkeling van een nieuwe website. Een andere klassieke fout bij het maken van een nieuwe website, is dat er eigenlijk helemaal geen nieuwe website wordt gemaakt. De oude website met alle oude content wordt simpelweg in een nieuw jasje gestoken, in de hoop dat ‘ie daarna weer jaren mee kan. Of: de oude content wordt verhuisd naar een nieuwe site met een nieuwe structuur, maar men vergeet even aan zoekmachines te melden dat die content verplaatst of geherstructureerd is, zodat je zowat opnieuw kunt beginnen met je zoekmachineoptimalisatie. Is er dan nooit wat te zeggen voor een ‘quick and dirty’ website fix? Jazeker wel: een nieuwe website als noodgreep is perfect in de volgende gevallen:
1. Je website is nooit fatsoenlijk geüpdatet en ligt er om de haverklap uit.
2. Je site is gehackt door script kiddies als *MrGrEeN HaCkEr SuPrEmE*.
3. De boel loopt UI-technisch dusdanig in de soep in de meest gangbare browsers dat het je conversies, sales of signups kost.
4. Time-to-market van je aanbod is belangrijker dan de kwaliteitsbeleving van het aanbod.
Maar wat is een goede website dan wel? Content-first, baby!
Zorg ervoor dat je nieuwe website op alle fronten een stap vooruit is. Niet alleen qua techniek en ontwerp, maar dus óók wat content en flexibiliteit betreft. Door content leidend te maken, loop je minder snel het risico dat je website de plank misslaat en de beoogde doelstellingen niet haalt. Volg je onze onderstaande tips, dan kun je er met een gerust hart vanuit gaan dat je site jaren meekan, zolang je je maar beseft dat het altijd een work in progess zal blijven.
Nóg meer handige tips voor het maken van een goede website die nooit af is?
Als wij het allemaal zo goed weten, is onze eigen website dan wel zo goed? Natuurlijk niet, er zijn veel betere websites. Toch ben jij helemaal tot hier gekomen, dus we doen vast iets goed. De investering moet altijd in verhouding staan tot het beoogde resultaat. Daarom zul je ons ook nooit overboord zien gaan met onze oplossingen. Websites maken we al best een poosje en redelijk vaak, maar nóg vaker maken en optimaliseren we content voor websites. We doen dat met veel plezier, soms met AI, soms zonder AI, maar altijd vanuit het bezoekers- en zoekmachineperspectief. Content gericht op mensen, helder gestructureerd en zeer zoekmachinevriendelijk. Voorproefje? Bekijk een klein aantal van onze websiteprojecten (bijvoorbeeld hier, hier en hier) waarin content de absolute hoofdrol speelde, of neem contact met ons op en leg je vraag direct aan ons voor.