Een goede website is nooit af.


Je leest het goed. De eindfactuur van de webbouwer is niet het eindpunt, maar het startsignaal van een grandioos avontuur vol dynamiek, successen, f*ck-ups en verrassingen!

Een goede website is *altijd* een work in progress

Zul je zien: heb je nét een nieuwe website laten maken, bloed, zweet en tranen vergoten, eindelijk klaar met al dat heen en weer gebakkelei over komma’s, punten, pixels, kleurcodes en honderdduizend bugs, komen die eikels van PAPPENHEIMERS even al je triomfantelijke gevoelens de modder intrappen. Gelukkig herken jij je daar helemaal niet in, want jij weet natuurlijk al lang dat een goede website een dynamisch geheel van fantastische, relevante content behoort te zijn. Vroegâh, in de tijd van Wuppies, Hyves, MySpace en de dansende banaan was dat wel anders. Voor wie vandaag de dag nog steeds denkt dat websites op een gegeven moment ‘af’ zijn , hebben we deze opfrisser geschreven. Check ook deze link, als je in een nostalgische bui bent.

Maar een website moet staan als een huis, toch?

Rigide, onbeweeglijk, altijd wel iets mee aan de hand, duur om te verbouwen en geen bouwvakker te vinden met ruimte in zijn agenda? Nee, dat gezegde is hier niet op zijn plaats. Toch komen we ze nog schrikbarend vaak tegen. In beton gegoten websites, waar nagenoeg niets aan veranderd kan worden zonder bergen maatwerk of complete redesigns. Websites die zo flexibel zijn als een stalen pijp. Er kan wel een tekst aangepast worden en een knop toegevoegd, en met een beetje geluk kun je zelfs een foto veranderen of een YouTube video embedden in een frame van 320×240. Verder dan dat kom je niet, zonder eerst weer flink de portemonnee te trekken. Daar komt bij dat de website al een godsvermogen heeft gekost, dus elke extra pixel is bij voorbaat al te duur.

Roeien met de riemen die… Er niet zijn?

Daar sta je dan als marketeer vol goede bedoelingen (ze bestaan nog). Een paar landing pages maken, of een thematische sectie met content over een specifiek onderwerp? Op zich prima, zolang je maar YouTube embeds van 320×240 pixels voor ogen had en verder niets. Wil je een andere header, footer, of dynamische content op een specifieke plek naar keuze? Tja, daar had je misschien tijdens de ontwikkeling van de website aan moeten denken. En eerlijk is eerlijk: dat is gelijk één van de beste tips voor iedereen die een (nieuwe) website overweegt. Zorg ervoor dat je óók rekening houdt met content die er nog niet is. Huh? Maar hoe dan? Nou, door voor maximale flexibiliteit te kiezen, de inhoud in plaats van de techniek als vertrekpunt te nemen en voor een webbouwer te kiezen die snapt dat content niet altijd gebaat is bij dogmatische, vaste stramienen. En last but not least: door budget vrij te maken voor voortdurende doorontwikkeling van je website. Want die is namelijk nooit af 🙂

Een goede website is dus niet van hetzelfde laken een pak

Techniek leidend laten zijn is dus niet handig bij de ontwikkeling van een nieuwe website. Een andere klassieke fout bij het maken van een nieuwe website, is dat er eigenlijk helemaal geen nieuwe website wordt gemaakt. De oude website met alle oude content wordt simpelweg in een nieuw jasje gestoken, in de hoop dat ‘ie daarna weer jaren mee kan. Of: de oude content wordt verhuisd naar een nieuwe site met een nieuwe structuur, maar men vergeet even aan zoekmachines te melden dat die content verplaatst of geherstructureerd is, zodat je zowat opnieuw kunt beginnen met je zoekmachineoptimalisatie. Is er dan nooit wat te zeggen voor een ‘quick and dirty’ website fix? Jazeker wel: een nieuwe website als noodgreep is perfect in de volgende gevallen:

1. Je website is nooit fatsoenlijk geüpdatet en ligt er om de haverklap uit.

2. Je site is gehackt door script kiddies als *MrGrEeN HaCkEr SuPrEmE*.

3. De boel loopt UI-technisch dusdanig in de soep in de meest gangbare browsers dat het je conversies, sales of signups kost.

4. Time-to-market van je aanbod is belangrijker dan de kwaliteitsbeleving van het aanbod.

Maar wat is een goede website dan wel? Content-first, baby!

Zorg ervoor dat je nieuwe website op alle fronten een stap vooruit is. Niet alleen qua techniek en ontwerp, maar dus óók wat content en flexibiliteit betreft. Door content leidend te maken, loop je minder snel het risico dat je website de plank misslaat en de beoogde doelstellingen niet haalt. Volg je onze onderstaande tips, dan kun je er met een gerust hart vanuit gaan dat je site jaren meekan, zolang je je maar beseft dat het altijd een work in progess zal blijven.

Natuurlijk, de praktijk is weerbarstig, dat snappen wij ook wel. Bovendien moet die nieuwe website er nu toch écht een keertje komen. Een goede manier om ervoor te zorgen dat je niet opgescheept wordt met een veel te duur, ontkoppeld misbaksel van een website, is om niet de techniek, maar de content als uitgangspunt te nemen voor de ontwikkeling. Neem daar bijvoorbeeld zelf de leiding in, of vraag het aan een contentspecialist, zodat uiteindelijk niet stiekem toch de techniek dicteert. Wat wil je vertellen, aan wie en op welke manier? Wat heb je daarvoor nodig? Hoe ondersteunt het ontwerp de boodschap maximaal? Welke functionaliteiten zijn essentieel om ervoor te zorgen dat ook je toekomstige content aantrekkelijk en goed indexeerbaar is? Hoe moet dat er logischerwijs uitzien? Hoe maak je die boodschap toegankelijk en overzichtelijk? En uiteindelijk: welke techniek kun je daar het beste voor gebruiken?

Mocht het je inmiddels nog niet duidelijk zijn: het kloppend hart van elke website is de content. Het is de absolute kernkracht van een goed presterende, goed indexerende website. Maar hoe zorg je nou voor die kwalitatief goede content? Het begrip ‘kwaliteit’ is natuurlijk nogal voor interpretatie vatbaar. Ben je geen kei in schrijven en weet je eigenlijk niet zo goed waar je doelgroep op aanslaat? Dan kan een tekstschrijver of copywriter met goede SEO skills een godsgeschenk zijn. Gewapend met een goed stel inhoudelijke kaders en een overzichtelijk contentplan, kan zo’n tekstentovenaar écht een enorm verschil maken. Ook een behoeftenonderzoek is geen overbodige luxe, want de relevantie en focus van je content voor de doelgroep is – naast leesbaarheid, stijl en toon – een bepalende factor voor ‘kwaliteit’ en vindbaarheid. Pas wanneer je weet wát je publiek beweegt, kun je ze in beweging brengen. Dus: de nieuwste techniek en een blinkend design zijn belangrijk voor een website, maar geen fluit waard als de content een irrelevante bende is.

De hoeveelheid content op je website speelt een minder grote rol dan je misschien zou denken, maar de relevantie ervan dus des te meer. Beter investeer je in goed gestructureerde, voor mens én machine overzichtelijke en aantrekkelijke, goed geoptimaliseerde content, die zo goed mogelijk aansluit bij de informatiebehoefte en contentspecifieke voorkeuren van je doelgroep. Bergen content laten uitpoepen door slecht betaalde studenten of AI (hoewel die laatste prima kan worden ingezet in de aanloop naar of ter verbetering van content) lijkt misschien een goed idee. Het kost immers geen fluit. Verhoudingsgewijs levert het helaas evenveel op als dat het kost: bar weinig. Je winst is dus: een heleboel generieke content voor een paar stuivers. Top.

(rant mode ON) Ik ben benieuwd wat je bezoekers ervan vinden om door een rivier van algemene, niet van elkaar te onderscheiden, oppervlakkige content te waden, wanhopig op zoek naar dat ene, bruikbare, leerzame en relevante, goed converterende pareltje (rant mode OFF).

Echt, lieve mensen: slechte content is er al meer dan genoeg. Daar hoef je niets aan bij te dragen. Zonde van de serverruimte.

Ah, daar is ‘ie dan. Business-bullhsit-bingo favoriet ‘SEO’. Samen met SEA en KPI is het één van de lievelings-drieletter-containerbegrippen waar marketeers zonder expliciete focus of holistische visie zich graag achter verstoppen. Jammer wel, want het verzamelbegrip is wél van enorm grote waarde, mits je de schaal ervan respecteert. Zoekmachineoptimalisatie of SEO is namelijk geen trukendoos met allemaal op zichzelf staande quick fixes. Het is een totaaloplossing met in de basis een proces van vooronderzoek, productie, toetsing, optimalisatie en analyse. Typisch zo’n integraal proces waarbij verschillende disciplines komen kijken, en in onze ogen de kerntaak van iedereen die online content voor specifieke doelgroepen maakt. Je raadt het al. SEO kost tijd, veel tijd. Om te doen, maar ook voordat je er resultaat van ziet. Desalniettemin kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen. Sterker nog: bij het ontwikkelen van een goede website zou het ‘wie’, ‘wat’, ‘waar’, ‘waarom’, ‘wanneer’, ‘waarmee’ en ‘wat daarna’ al beantwoord moeten zijn, nog voordat er ook maar één regel code geklopt is. Zo weet je zeker dat jouw website van meet af aan de beste kans maakt om goed gevonden én gebruikt te worden door je doelgroep. Bovendien haalt die voorbereiding een gigantisch grote frustratie weg: die van de starre, rigide website die alleen maar YouTube embeds van 320×240 aankan en waarbij je voor elke knop waarvan je de kleur wil veranderen een account manager, UI-designer, programmeur en tester aan het werk moet zetten.

Nóg meer handige tips voor het maken van een goede website die nooit af is?

Als wij het allemaal zo goed weten, is onze eigen website dan wel zo goed? Natuurlijk niet, er zijn veel betere websites. Toch ben jij helemaal tot hier gekomen, dus we doen vast iets goed. De investering moet altijd in verhouding staan tot het beoogde resultaat. Daarom zul je ons ook nooit overboord zien gaan met onze oplossingen. Websites maken we al best een poosje en redelijk vaak, maar nóg vaker maken en optimaliseren we content voor websites. We doen dat met veel plezier, soms met AI, soms zonder AI, maar altijd vanuit het bezoekers- en zoekmachineperspectief. Content gericht op mensen, helder gestructureerd en zeer zoekmachinevriendelijk. Voorproefje? Bekijk een klein aantal van onze websiteprojecten (bijvoorbeeld hier, hier en hier) waarin content de absolute hoofdrol speelde, of neem contact met ons op en leg je vraag direct aan ons voor.

MEER WETEN?

Ik geef graag antwoord op je vragen:

Dion van den Berg
Dion van den Bergstrategie, concept, online & tekst
Dion kan je veel vertellen over strategische, tactische en operationele marketing en communicatie. Hij helpt je bij het bedenken, uitwerken en beheren van effectieve campagnes en het optimaliseren van middelen en kanalen. Ben je op zoek naar lekkere concepten met rake teksten, of een overkoepelende strategie? Vraag hem dan gerust eens op de koffie, of kom gezellig bij ons langs.