WAAR HEB JIJ HET MEESTE BAAT BIJ?
Vaak worden we benaderd door klanten die graag een nieuwe website willen. Ze merken bijvoorbeeld dat de klandizie terugloopt. Of soms denken ze dat die hagelnieuwe website van de directe concurrent klanten weglokt. Uiteraard gaan we graag aan de slag met het ontwikkelen van een nieuwe site, maar niet vóórdat we een paar belangrijke vragen stellen over de oude website.
EEN NIEUWE WEBSITE, OF GAAT HET OM IETS ANDERS?
Het eerste wat we vragen is in welke behoefte er écht moet worden voorzien. Dit lijkt een open deur, maar het antwoord op deze vraag ligt vaak minder voor de hand dan je denkt. Over het algemeen is een nieuwe website namelijk niet de daadwerkelijke behoefte, maar gaat het juist om het aantrekken en activeren van nieuwe of soms zelfs bestaande klanten, die op de een of andere manier de weg naar de website niet kunnen vinden.
Meer dan eens komen we er achter dat de site in kwestie misschien nog best wel voldoet, maar de weg er naartoe wat minder. De website is bijvoorbeeld slecht te vinden. Of misschien zijn er wel voldoende bezoekers, maar houdt iets ze tegen om tot een aankoop over te gaan. Wat we vaak zien, is dat de inhoudelijke kwaliteit van de website de boosdoener is, niet de techniek. Goed nadenken over de inhoud en de structuur, échte klanten vragen wat hun behoeften zijn op het gebied van jouw online communicatie en een paar inhoudelijke en technische aanpassingen. Soms is dat al genoeg om betere resultaten te krijgen.
EEN ETALAGE MIDDEN IN EEN LEEG WEILAND
Een nieuwe website helpt je onderneming alleen verder, als ook alle toegangswegen minstens van dezelfde kwaliteit zijn. Bedenk dat ‘online’ eigenlijk hetzelfde werkt als ‘offline’. Als je een prachtige etalage inricht op een A-locatie met veel doorstroom, voldoende parkeerplaats en toegangswegen, zijn je kosten misschien hoger, maar je opbrengsten ook. Als je dezelfde etalage midden in een weiland plaatst, ben je weliswaar minder kwijt, maar op termijn zul je zélf voor alle toegangswegen, de bewegwijzering en de parkeerplaatsen moeten zorgen. Dat laatste kost wat werk, maar het is natuurlijk absoluut de moeite waard.
DE WEG NAAR JE WEBSITE ONDERHOUDEN
Wat we wel eens merken is dat het in de praktijk vaak lastig blijkt voor klanten om zelf alle toegangsroutes tot de website up to date te houden. Dat is jammer, want dáár komt nu juist de meeste nieuwe aanwas uit voort. Social media (twitter, facebook, linkedin, instagram, youtube etc.), Adwords, Google Maps, banners op externe sites en displays, maar ook ‘ouderwetse’ links en – misschien wel het belangrijkst – het regelmatig schrijven en delen van goed te indexeren, relevante artikelen. Het kost allemaal veel tijd als je het naast de dagelijkse gang van zaken moet doen.
UITBESTEDEN OF NIET?
Een externe partij betalen voor het up-to-date houden van de website, social media en de ‘online presence’ in het algemeen, lijkt voor sommige klanten in eerste instantie niet op te wegen tegen de baten. Als je dit werk uitbesteedt aan een professional, mag je echter ook wat verwachten. Kwalitatief goede, ‘organische’ content levert structurele winst op, gedurende een lange tijd. Bovendien kun je met een goede contentstrategie en pro-actieve webcare (actieve, en vooral vlotte online communicatie) daadwerkelijk de dialoog en dus de interactie tussen je merk en je klant kunt bevorderen, waardoor het gemakkelijker wordt om te converteren. Met een sterke basis en bewijs van je meerwaarde, geleverd in de vorm van kwalitatief goede, overtuigende content, wordt het activeren en overhalen van klanten een stuk gemakkelijker.
Een slimme contentproductie-partner is in staat om goede, effectieve content voor je te maken in een zeer kort tijdsbestek, en je regelmatig op de hoogte te houden van de resultaten. Vaak is deze contentproductie-partner ook thuis in trucjes en technieken die je online kunt toepassen om tot een beter resultaat te komen. Ze doen immers de hele dag niets anders. Het kostenplaatje wordt zo dus al een stuk genuanceerder; je online communicatie wordt gelikter én effectiever, en jij hebt je handen vrij om weer je helemaal te focussen op waar jij juist zo goed in bent. Preken we nu voor eigen parochie? Uiteraard! Als wat wij doen zowel de klant als ons niets zou opleveren, zouden wij toch lang zonder werk hebben gezeten?