Feestdagenmarketing en seizoensmarketing
Sommige producten of diensten doen het simpelweg enorm goed op specifieke momenten in het jaar. ‘Bikini in de zomer’ ligt voor de hand, maar ‘vibrators in de winter’ minder. Toch zit er ook logica achter die laatste. In dit artikel delen we flink wat tips voor marketing (B2C én B2B) rondom feestdagen en andere bijzondere perioden in het jaar.
Geen zin om alles te lezen?
Hier heb je een samenvatting die met een beetje proppen past op de achterkant van twee ontzettend grote bierviltjes:
- Seizoensmarketing en feestdagenmarketing zijn altijd een goed idee, mits je het goed aanpakt (duh).
- De concurrentie is groot, dus generieke, uitwisselbare campagnes werken minder goed dan herkenbare, merkspecifieke campagnes.
- De effectiviteit zit ‘m deels in de grotere intrinsieke of extrinsieke behoeften van de doelgroep. De verhoogde aankoopintentie en de tijdsdruk die de deadline voor het maken van een aankoopbeslissing spelen ook mee.
- Korting geven hoeft niet, urgentie aanwakkeren hoeft ook niet per sé. Dat laatste zit vaak al besloten in de context van seizoensmarketing of feestdagenmarketing.
- Het garanderen van een hoge level of service (ontzorgen) is een absolute must.
Pepernoten, paaseitjes en kerstballen
De eerste pepernoten liggen doorgaans in de eerste week van september in de schappen. Dan vind je soms ook al de eerste kerstversieringen. De chocoladeletter laat doorgaans wat langer op zich wachten, maar chocolade is geen uitsluitende factor. Chocolade paaseitjes liggen namelijk in januari al in de schappen. Volg je het nog?
Laten we even focussen op die pepernoten. Waarom liggen die er al zo vroeg? Een argument dat vaak gebruikt wordt is: ‘omdat het weer dan omslaat’. Hoewel het op tien september 2023 32,2°C was, komen mensen met herfstig weer in de juiste stemming voor pepernoten. “Wat? Onzin!” We horen het je zeggen. “Pepernoten in september? Belachelijk!” En gelijk heb je, want pepernoten kun je immers prima het hele jaar door eten 😉
Ik wil pepernoten!
In tegenstelling tot principiële middenstanders, zijn er winkeliers die hun klanten geen strobreed in de weg leggen en de kruidige knabbels in juli al in de schappen leggen. In hoeveel WhatsApp-groepen zit jij, waarin steevast in de nazomer de foto van stellages vol kruidnoten langskomt? Met de obligatoire opmerkingen ‘Nu al’, ‘Serieus?’ en ‘Lekker!’
Reken maar dat die pepernoten daar niet voor niets liggen. Daar is over nagedacht. Controversieel? Jazeker, maar des te meer erover gepraat wordt, des te beter. Die controverse helpt bij de verspreiding van de boodschap. Zo worden zoveel mogelijk pepernootjunkies zonder geduld bereikt. Het lokale nieuws komt er zelfs voor langs met een camera.
Waarom zou je typische seizoensproducten die je het hele jaar door kunt produceren niet veel eerder in de schappen leggen? En waarom wel? Als het verkoopt, dan verkoopt het. Maar het kan ook leiden tot verwatering. Een devaluatie van het product en de eigenschappen die het publiek aan het product heeft toegekend. Hoe je die keuzes maakt en wat het potentieel oplevert, daar nemen we je graag even in mee.
“Waar gaat het eigenlijk over?”
– Theo en Thea, VPRO, 1985
Holiday Marketing, feestdagenmarketing of seizoensmarketing zijn officieuze verzamelnamen voor het promoten van producten en diensten door gebruik te maken van de context van specifieke feestdagen of thematische perioden. Doorgaans gaat het hierbij om producten of diensten waar een grote vraag naar is binnen de algemeen bekende context van de periode of dag(en) in kwestie. Die context schept direct een bepaalde verwachting. Daardoor hoef je minder expliciet moeite te doen om een klant in een bepaalde mindset te krijgen.
B2C – Feestdagenmarketing en seizoensmarketing binnen de consumentenmarkt
De link tussen feestdagenmarketing en de consumentenmarkt ligt erg voor de hand. Een paar voorbeelden: véél meer van alles wat je ook maar cadeau kunt doen verkopen in november en december, seizoensgebonden producten in de schappen in hartje winter én hartje zomer, wisselen van energieaanbieder of zorgverzekering tegen het einde van het jaar. Zo zijn er duizenden voorbeelden te noemen.
Meestal zijn de campagnes ze gericht op verkoop, maar ook wel eens op het vergroten van de merkbeleving of klantenbinding. Denk aan de sfeervolle winterreclames van Unox, of de feestdagenreclames van supermarkten. Vergeet ook niet de absolute godfather van feestdagenmarketing Coca Cola, wiens ontwerpers de kerstman omtoverden in de olijke goedzak zoals we ‘m vandaag de dag kennen.
B2B – Feestdagenmarketing en seizoensmarketing binnen de zakelijke markt
Binnen de zakelijke markt is het op het eerste gezicht wat lastiger om gelijk een klassiek voorbeeld van feestdagenmarketing of seizoensmarketing voor de geest te halen. Het is niet zo dat een aanbieder van office printing solutions in mei altijd meer ‘managed printservices’ verkoopt omdat alle vogels dan een ei leggen (alhoewel). Maar: boekhouders die voor het sluiten van het boekjaar meer van zich laten horen kennen we allemaal wel.
Het doel hoeft niet altijd ‘keihard meer verkopen’ te zijn. De meerwaarde zit hem meer in het vergroten van de merkbekendheid, de merkbeleving en het versterken van de klantenbinding of klantretentie. De vakantieperiode in de zomer kan bijvoorbeeld een perfecte gelegenheid zijn om je klanten een fijne tijd zonder stress te wensen, om ze na de vakantieperiode weer een warm welkom te heten en de draad weer op te pakken. Een terugblik op het jaar in december, met een welgemeend bedankje richting klanten, leveranciers en partners? Geen slecht plan, hoor.
Tot slot nog een paar essentiële tips die voor iedereen gelden
Hopelijk hebben we je overtuigd van het feit dat seizoensmarketing en feestdagenmarketing binnen vrijwel elke sector en elke markt een betekenisvolle toevoeging kunnen zijn aan het marketingarsenaal. Mocht je graag wat hulp willen met het inrichten van specifieke, thematische campagnes, dan kun je ons natuurlijk altijd een mail sturen of een belletje geven.
*Bonus content*
Onze fijne-feestdagen-videoboodschappen van nul tot nu
Aan het eind van elk jaar maken we sinds 2013 samen met onze stagiairs nieuwjaarswensen in animatie- of videovorm. Van super awkward tot superschattig, alles komt langs. Enjoy!
Hopelijk hebben we je overtuigd van het feit dat seizoensmarketing en feestdagenmarketing binnen vrijwel elke sector en elke markt een betekenisvolle toevoeging kunnen zijn aan het marketingarsenaal. Mocht je graag wat hulp willen met het inrichten van specifieke, thematische campagnes, dan kun je ons natuurlijk altijd een mail sturen of een belletje geven.