Generatieve AI, tekstschrijven en SEO


Ah, dus jij dacht dat het met een prompt van één zinnetje en even knippen-plakken gedaan was met generatieve AI, tekstproductie en SEO? Nou, dan is hier de koude kermis. Okee, lauwe kermis. Er is namelijk nog steeds een beetje werk aan de winkel.

Geen zin om alles te lezen?

Hier heb je een samenvatting in een TikTok-timeframe (bedenk het dansje er even zelf bij):

Generatieve AI, tekstproductie en SEO zijn een prima combinatie, zolang je de beperkingen kent, kwalitatieve input levert en niet klakkeloos alle output kopieert. De optimalisatietips van zowel ChatGPT als OpenAI zijn een beetje summier, maar voor doorsnee content vaak wel prima.

(Wil je graag meer kwaliteit en/of resultaat van je schrijf-en-SEO-werk? Nou ja, dan weet je ons te vinden, toch? Ik bedoel, je bent toch al op onze website, dus een mailtje sturen of een belletje plegen is dan nog maar een kleine stap. Kom op. Doe het. Mail ons. We zijn namelijk ook best aardig en leuk om mee te werken. Ja? Je gaat contact met ons opnemen? Joe, tot later!)

Generatieve AI, tekstschrijven en SEO, de verlossing of een plaag?

Er was een tijd waarin schrijven alleen weggelegd was voor de happy few. Of nou ja, happy… Monnikenwerk was het. Letterlijk (haha, letter), in ieder geval voor de uitvinding van de boekdrukkunst. Momenteel zitten we middenin een vergelijkbare, revolutionaire verandering. Nu is het alleen generatieve AI in plaats van de boekdrukpers die vooral het meest repetitieve onderdeel van het schrijfwerk weghaalt. Copywriters, tekstschrijvers en vormgevers raken in blinde paniek en schijten pullen: “AI is stom! Ik kan veel beter creëren dan een algoritme! Waar blijft de ziel! Heb ik over vijf jaar nog wel werk?” Begrijpelijke reacties, want:

Onze Robot Overlords kunnen straks écht prima creatief werk leveren.

Jammer joh.

In 1903 schreef de New York Times dat het de mens over ongeveer één tot tien miljoen jaar zou moeten lukken om vliegmachines te ontwikkelen. Negen weken later stegen de broertjes Wright op vanaf een veldje in Kitty Hawk, North Carolina. Het waren maar een paar meters, maar ze vlogen. Nog geen half mensenleven later kleurde het luchtruim zwart van de vliegtuigen. Hoe had de journalist die het onfortuinlijke stuk schreef kunnen weten dat er ergens in ruraal Amerika een paar broers al bijna niet meer op de grond te houden waren? Zo zal het ons naar alle waarschijnlijkheid ook een beetje vergaan met AI. Voor je het weet, herdefinieert het wat we mogelijk achten.

Je kunt je serieus afvragen of creatief – en commercieel lucratief – werk zoals we het nu kennen binnen afzienbare tijd nog wel bestaat. Is dat erg? Mwoah. Tussen de paar diamantjes door zit nu ook al héél erg veel troep. Daar zijn we zelf ook heus wel eens schuldig aan geweest. In essentie zal de markt er dus niet veel van merken, maar de makers wel. De échte creatievelingen zullen er geen last van hebben. Dat is het voordeel van creatief zijn. De middenmoot (en dat is een hele flinke moot) zal het wel flink gaan voelen. Zij zijn de nieuwe letterzetters, kolenboeren, lantaarnopstekers, stronttonnetjesscheppers of… Hyves-gebruikers. The survival of the fittest is begonnen; wie niet meezwemt, die zal verzuipen. Okee, tot zover de hel-en-verdoemenis-preek, dan stappen we nu weer in de constructieve modus.

Nog héél even genieten van je creatieve beroep

Het duurt waarschijnlijk nog een poosje totdat AI ons overbodig acht, en we allemaal worden gereduceerd tot biobatterijen in een mensenfokkerij. Vanaf dat moment hoef je alleen nog maar stil te liggen in een bad vol vloeibaar polymeer, terwijl je gevoed wordt met hoogcalorisch voedsel en zo min mogelijk beweegt. Mooi toch? Klinkt als een doorsnee all-inclusive vakantie aan de Turkse Costa. Tot die tijd moet je helaas nog wel ouderwets werken voor je hoogcalorische voedsel.

Mocht je een creatief beroep hebben, of af en toe wat moeten schrijven en publiceren op het web, dan kun je AI vóór je laten schrijven. Plaatjes maken kan AI uiteraard ook, maar daarover in een volgend artikel meer. Generatieve AI kan overigens niet álles, maar het kan je workflow zeker verbeteren. Hoe je dat doet? Nou ja, je kunt het natuurlijk gewoon aan ChatGPT of Bard vragen, maar vooruit, we hebben het even voor je gedaan. Tot hier onze eigen input, nu nemen onze Superieure Robotische Leiders het van ons over en gaan wij lekker achterover zitten, whisky drinken en sigaren roken. BLIEP BLOEP:

“Hee Bard:

– heb je een overzicht voor me van hoe ik je goede prompts kan geven voor het genereren van zoekmachinevriendelijke webteksten?”

Ja, hier zijn enkele tips voor het geven van goede prompts aan mij voor het genereren van zoekmachinevriendelijke webteksten. Wees specifiek over het onderwerp van de tekst. Hoe specifieker je bent, hoe beter ik in staat ben om relevante en informatieve tekst te genereren. Geef me een lijst met zoekwoorden die relevant zijn voor het onderwerp. Dit zal me helpen om de tekst te optimaliseren voor zoekmachines. Geef me een voorbeeld van de stijl en toon die je wilt gebruiken. Dit zal me helpen om tekst te genereren die past bij de huisstijl van je website. Hier zijn enkele voorbeelden van goede prompts:

“Schrijf een productbeschrijving voor een nieuw type smartphone.” – Deze prompt is specifiek over het onderwerp (smartphones) en geeft me een lijst met zoekwoorden (nieuw, smartphone).
“Schrijf een blogbericht over de beste restaurants in Amsterdam.” – Deze prompt is specifiek over het onderwerp (restaurants in Amsterdam) en geeft me een lijst met zoekwoorden (beste, restaurants, Amsterdam).
“Schrijf een pagina over onze diensten.” – Deze prompt is specifiek over het onderwerp (diensten) en geeft me een voorbeeld van de stijl en toon (formeel).

Natuurlijk is het ook belangrijk om te onthouden dat ik nog steeds onder ontwikkeling ben. Het is altijd aan te raden om de gegenereerde tekst te controleren op kwaliteit en relevantie voordat deze wordt gepubliceerd. Hier zijn enkele aanvullende tips voor het genereren van zoekmachinevriendelijke webteksten:

 • Gebruik relevante zoekwoorden in de titel, kopjes en ondertitels van de tekst.
 • Gebruik zoekwoorden op een natuurlijke manier in de tekst.
 • Schrijf duidelijke en beknopte zinnen.
 • Gebruik afbeeldingen en video’s om de tekst te ondersteunen, en zorg dat de relevante zoekwoorden terugkomen in de metadata.

Door deze tips te volgen, kun je er zeker van zijn dat de webteksten die je met mij genereert, zowel relevant als SEO-vriendelijk zijn.

“Hee ChatGPT:

– kun je me vertellen hoe ik je goede prompts kan geven, zodat jij goed geoptimaliseerde webteksten voor me kunt schrijven?”

Natuurlijk! Het schrijven van goede prompts is cruciaal om goed geoptimaliseerde webteksten te verkrijgen van een AI-model zoals ik. Hier zijn enkele tips voor het schrijven van effectieve prompts:

 • Wees duidelijk en specifiek: Zorg ervoor dat je prompt duidelijk en specifiek is over het onderwerp dat je wilt behandelen. Vermijd vage instructies en geef zo veel mogelijk details.
 • Stel duidelijke doelen: Definieer wat je wilt bereiken met de tekst. Wil je informatie verstrekken, een product beschrijven, mensen aanzetten tot actie, of iets anders? Zorg ervoor dat je doelen helder zijn.
 • Geef context: Verstrek relevante achtergrondinformatie over het onderwerp, zoals de doelgroep, het beoogde doel van de tekst, belangrijke punten die moeten worden behandeld, enzovoort.
 • Geef gewenste stijlinstructies: Als je specifieke stijlrichtlijnen hebt, zoals het gebruik van bepaalde trefwoorden, tone of voice, grammaticale regels, enzovoort, vermeld deze dan in je prompt.
 • Stel vragen: Het kan nuttig zijn om vragen op te nemen in je prompt. Bijvoorbeeld: “Schrijf een artikel over de voordelen van het gebruik van zonne-energie voor huiseigenaren. Wat zijn de kostenbesparingen, milieuvoordelen en installatieoverwegingen?”
 • Wees beknopt: Probeer je prompt kort en beknopt te houden. Te lange prompts kunnen verwarrend zijn voor de AI en resulteren in minder effectieve teksten.
 • Experimenteer: Als de eerste poging niet het gewenste resultaat oplevert, aarzel dan niet om verschillende prompts uit te proberen en de instructies aan te passen totdat je de gewenste tekst krijgt.
 • Herzie en verfijn: Neem de tijd om de gegenereerde tekst te beoordelen en indien nodig aanpassingen te maken. AI kan geweldige concepten en ideeën genereren, maar het kan nog steeds menselijke revisie vereisen om de tekst te perfectioneren.
 • Geef feedback: Als de tekst niet aan je verwachtingen voldoet, geef dan feedback aan de AI en vraag om specifieke aanpassingen. Herhaaldelijke feedback kan helpen bij het verbeteren van de resultaten.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je meer succes behalen bij het genereren van goed geoptimaliseerde webteksten met behulp van AI. Experimenteer en verfijn je aanpak totdat je de gewenste resultaten krijgt.

Nóg meer handige tips voor generatieve AI, tekstproductie en SEO?

Oh, hee hoi, je bent er nog! Mooi, wij zijn net terug van het achterover zittend sigaren roken en whiskydrinken. Wat ons betreft wint ChatGPT (OpenAI) het van Google Bard – op het moment van schrijven – aangezien de output van ChatGPT vollediger en gedetailleerder is. Nog een gratis tip: probeer je prompts in het Engels te formuleren en het eindresultaat te vertalen in het Nederlands. Doorgaans zie je nog wel een kwaliteitsverschil tussen EN en NL. Houd er in dat geval overigens wel rekening mee dat je je zoekwoordoptimalisatie opnieuw laat uitvoeren, met authentieke zoekstrings in de doeltaal. Bij het vertalen van zoekstrings kan er namelijk wat nuance missen, en die is belangrijk als het om zoekwoordoptimalisatie gaat.

Wat ook best belangrijk is om je te beseffen: de output van AI hoeft niet uniek te zijn, en het is lastig om output van AI te claimen als eigen werk. Doe jezelf een plezier en lees dit puike stukkie van Charlotte’s Law over auteursrecht en AI als je van de hoed en de rand wil weten. Wil je in ieder geval het risico op duplicate content elimineren (een hele grote no-no in SEO), dan doe je er goed aan om de output van AI hoogstens te gebruiken als canvas (schets) voor je uiteindelijke tekst.

MEER WETEN?

Ik geef graag antwoord op je vragen:

Dion van den Berg
Dion van den Bergstrategie, concept, online & tekst
Dion kan je veel vertellen over strategische, tactische en operationele marketing en communicatie. Hij helpt je bij het bedenken, uitwerken en beheren van effectieve campagnes en het optimaliseren van middelen en kanalen. Ben je op zoek naar lekkere concepten met rake teksten, of een overkoepelende strategie? Vraag hem dan gerust eens op de koffie, of kom gezellig bij ons langs.