Generatieve AI, tekstschrijven en SEO


Ah, dus jij dacht dat het met een prompt van één zinnetje en even knippen-plakken gedaan was met generatieve AI, tekstproductie en SEO? Nou, dan is hier de koude kermis. Okee, lauwe kermis. Er is namelijk nog steeds een beetje werk aan de winkel.

Geen zin om alles te lezen?

Hier heb je een samenvatting in een TikTok-timeframe (bedenk het dansje er even zelf bij):

Generatieve AI, tekstproductie en SEO zijn een prima combinatie, zolang je de beperkingen kent, kwalitatieve input levert en niet klakkeloos alle output kopieert. Als je een uitgebreide, gedetailleerde prompt schrijft en naderhand een beetje liefde en aandacht aan het resultaat besteedt, dan is generatieve AI een prima assistent die je kan steunen in het ‘saaie’ deel van creatief werk.

(Wil je graag wezenlijk meer kwaliteit en/of resultaat van je schrijf- en SEO-werk? Nou ja, dan weet je ons te vinden, toch?)

Generatieve AI, tekstschrijven en SEO, de verlossing of een plaag?

Er was een tijd waarin schrijven alleen weggelegd was voor de happy few. Of nou ja, happy… Monnikenwerk was het. Letterlijk (haha, letter), in ieder geval voor de uitvinding van de boekdrukkunst. Momenteel zitten we middenin een vergelijkbare, revolutionaire verandering. Nu is het alleen generatieve AI in plaats van de boekdrukpers die vooral het meest repetitieve onderdeel van het schrijfwerk weghaalt. Copywriters, tekstschrijvers en vormgevers raken in blinde paniek en schijten pullen: “AI is stom! Ik kan veel beter creëren dan een algoritme! Waar blijft de ziel! Heb ik over vijf jaar nog wel werk?” Begrijpelijke reacties, want:

Onze Robot Overlords kunnen straks écht prima creatief werk leveren.

Jammer joh.

In 1903 schreef de New York Times dat het de mens over ongeveer één tot tien miljoen jaar zou moeten lukken om vliegmachines te ontwikkelen. Negen weken later stegen de broertjes Wright op vanaf een veldje in Kitty Hawk, North Carolina. Het waren maar een paar meters, maar ze vlogen. Nog geen half mensenleven later kleurde het luchtruim zwart van de vliegtuigen. Hoe had de journalist die het onfortuinlijke stuk schreef kunnen weten dat er ergens in ruraal Amerika een paar broers al bijna niet meer op de grond te houden waren? Zo zal het ons naar alle waarschijnlijkheid ook een beetje vergaan met AI. Voor je het weet, herdefinieert het wat we mogelijk achten.

Je kunt je serieus afvragen of creatief – en commercieel lucratief – werk zoals we het nu kennen binnen afzienbare tijd nog wel bestaat. Is dat erg? Mwoah. Tussen de paar diamantjes door zit nu ook al héél erg veel troep. Daar zijn we zelf ook heus wel eens schuldig aan geweest. In essentie zal de markt er dus niet veel van merken, maar de makers wel. De échte creatievelingen zullen er geen last van hebben. Dat is het voordeel van creatief zijn. De middenmoot (en dat is een hele flinke moot) zal het wel flink gaan voelen. Zij zijn de nieuwe letterzetters, kolenboeren, lantaarnopstekers, stronttonnetjesscheppers of… Hyves-gebruikers. The survival of the fittest is begonnen; wie niet meezwemt, die zal verzuipen. Okee, tot zover de hel-en-verdoemenis-preek, dan stappen we nu weer in de constructieve modus.

Nog héél even genieten van je creatieve beroep

Het duurt waarschijnlijk nog een poosje totdat AI ons overbodig acht, en we allemaal worden gereduceerd tot biobatterijen in een mensenfokkerij. Vanaf dat moment hoef je alleen nog maar stil te liggen in een bad vol vloeibaar polymeer, terwijl je gevoed wordt met hoogcalorisch voedsel en zo min mogelijk beweegt. Mooi toch? Klinkt als een doorsnee all-inclusive vakantie aan de Turkse Costa. Tot die tijd moet je helaas nog wel ouderwets werken voor je hoogcalorische voedsel.

Mocht je een creatief beroep hebben, of af en toe wat moeten schrijven en publiceren op het web, dan kun je AI vóór je laten schrijven. Plaatjes maken kan AI uiteraard ook, en als je een ontzettende power user bent, dan laat je AI een prompt voor je ontwikkelen, waarmee je de beste plaatjes kunt genereren. A prompt within a prompt, of ‘promptception’. Generatieve AI kan overigens niet álles, maar het kan je workflow zeker verbeteren. Hoe je dat doet? Nou ja, je kunt het natuurlijk gewoon aan ChatGPT vragen. Wat je ook kunt doen, is ons vragen om je te assisteren bij het maken van custom GPT’s. Zo kun je voor elke deeltaak een specifieke, stapsgewijze instructie construeren voor veel voorkomende taken, zodat je jezelf zélf bij de inzet van generatieve AI een hoop werk bespaart.

Een paar overwegingen bij het gebruik van generatieve AI, tekstproductie en SEO?

Nog een gratis tip: probeer je prompts in het Engels te formuleren en het eindresultaat te vertalen in het Nederlands. Doorgaans zie je nog wel eens een kwaliteitsverschil tussen EN en NL. Misschien omdat de ‘source material’ waar het taalmodel uit put groter is? Cultural bias? Het is maar een gok, maar wij zien in ieder geval wel een verschilletje. Houd er in dit geval overigens wel rekening mee dat je je zoekwoordoptimalisatie opnieuw laat uitvoeren, met authentieke zoekstrings in de doeltaal. Bij het vertalen van zoekstrings kan er namelijk wat nuance missen, en die is belangrijk als het om zoekwoordoptimalisatie gaat.

Wat ook best belangrijk is om je te beseffen: de output van AI hoeft niet uniek te zijn en het is lastig om output van AI te claimen als eigen werk. Doe jezelf een plezier en lees dit puike stukkie van Charlotte’s Law over auteursrecht en AI als je van de hoed en de rand wil weten. Wil je in ieder geval het risico op duplicate content elimineren (een no-no in SEO), dan doe je er goed aan om de output van AI hoogstens te gebruiken als een schets van je uiteindelijke tekst. Voeg er vervolgens zelf de menselijke saus aan toe. Dat is sowieso een goed idee, want generatieve AI teksten zijn nou nog niet bepaald literaire hoogstandjes. Datzelfde geldt voor afbeeldingen, dus een beetje esthetisch inzicht voor het maken van een goede prompt en wat Photoshopvaardigheden voor de nabewerking zijn nog steeds handige skills om te hebben. Desalniettemin; AI is here to stay. De stekker kan er niet meer uit, dus wen er maar aan.

MEER WETEN?

Ik geef graag antwoord op je vragen:

Dion van den Berg
Dion van den Bergstrategie, concept, online & tekst
Dion kan je veel vertellen over strategische, tactische en operationele marketing en communicatie. Hij helpt je bij het bedenken, uitwerken en beheren van effectieve campagnes en het optimaliseren van middelen en kanalen. Ben je op zoek naar lekkere concepten met rake teksten, of een overkoepelende strategie? Vraag hem dan gerust eens op de koffie, of kom gezellig bij ons langs.