Tips voor het maken van een podcast


…De vlogtrend is over het hoogtepunt, livestreams zijn we inmiddels helemaal zat, maar de podcast zit keihard in de lift. Iedereen wil er één, en jij vast ook. We geven je graag een paar tips voor het maken van een podcast, want matige podcasts zijn er al genoeg 🙂

De podcast: voor ieder wat wils

Filatelisten kunnen hun hart ophalen aan verhalen over exotische misdrukken van hun favoriete postzegels. Liefhebbers van veldrantsoenen kunnen uren stukslaan op het luisteren naar discussies over de smaak van legendarische MRE’s als Chili Mac of Beef Ravioli. Podcasts die gemaakt worden voor of door professionals maken het helemáál bont: zonwering, personeelsmanagement, VvE’s, schakelmateriaal, autobandprofielen, ja: er zijn echt óveral podcasts over en dan ook nog in allerlei verschillende talen. Stop maar met tellen: dat is onbegonnen werk.

Het lijkt wel of er binnen elke denkbare niche tenminste één podcast te vinden is. Van wisselende kwaliteit – dat dan weer wel – maar verzin iets geks en er bestaat een podcast over. Het is een bizar en tegelijk ook wonderlijk mooi fenomeen. Inclusie tot en met; helemaal in lijn met de huidige tijdsgeest. Dat er een podcast is voor iedereen geldt overigens niet alleen voor het publiek, maar óók voor makers. Dus, mocht je nog een laatste duwtje in de rug nodig hebben: doe je voordeel met onze tips voor het maken van een podcast!

tips voor het maken van een podcast

Waarom iedereen en zijn moeder tegenwoordig een podcast heeft

Door de wildgroei aan intuïtieve, toegankelijke podcastplatforms is het gemakkelijker dan ooit om een podcast te lanceren én er een publiek voor te vinden. Alhoewel, vooral dat laatste gaat niet vanzelf, maar daarover later meer. Een vergelijkbare explosie van user generated content zagen we bij de adaptatie van YouTube door het grote publiek en de exponentiële groei van het platform sindsdien. De vrij recente mega-boom van TikTok / Douyin is misschien nog wel het beste voorbeeld van laagdrempelige, user generated content om te maken én te consumeren. Die korte video-formats hebben eigenlijk wel wat gemeen met podcasts: in essentie kan iedereen het, maar slechts een handjevol is er écht goed in.

Podcast vs. video?

Wat betreft de productie van podcasts en langere video-formats als deep dives of documentaires is er een flink verschil: een podcast van redelijke kwaliteit is véél minder lastig te vervaardigen dan een video van redelijke kwaliteit. Zeker als je onze tips voor het maken van een podcast volgt. Sorry dat we het er zo dik bovenop leggen, maar we moeten wel ons keyword quotum halen (ook daar kunnen we je trouwens bij helpen). Podcasts en video zitten elkaar overigens niet in de weg. Sterker nog; meestal versterkt het één het ander. Bij de tips voor het maken van een podcast onderaan deze pagina vertellen we meer over het gebruik van video bij je podcast.

Populair format onder makers om drie redenen

Volgens ons is de verklaring voor de enorme populariteit van podcasts als user generated content drieledig. 1: het is leuk om een podcast te maken, 2: het maken van een podcast is vrij laagdrempelig, en 3: verbazingwekkend genoeg is bijna overal een publiek voor te vinden. Misschien geen groot publiek, maar dat hoeft ook niet. Als het maar een relevant publiek is, en het doel wat je voor ogen hebt de middelen heiligt.

Iedereen die als kind ooit een My First Sony, Magic Microphone, webcam, tablet of iets verschrikkelijks van VTech in handen kreeg, weet dat het ontzettend leuk is om jezelf op te nemen. Papa, mama, opa en oma en alle willekeurige visite moesten het vervolgens ontgelden: voor elke opgenomen scheet (het liefst letterlijk) moest immers direct een publiek gevonden worden. Maken is leuk, maar erkenning voor je harde werk is natuurlijk nog véél leuker. Publiceren is dus ook gewoon een beetje verslavend: je maakt pretstofjes aan als je complimenten krijgt voor je werk. Daarnaast heb je je nu eenmaal aan een formule gecommitteerd en als je het hebt gepubliceerd is het écht. Je publiek – hoe klein ook – heeft nu een verwachting. Opgeven is geen optie. Je wil dóór en je vorige successen tenminste evenaren, maar liever nog overtreffen. Zo wordt ‘leuk om te maken’ voor veel content creators al snel ‘ik moet wat beters maken’. Nu heeft ‘iets beters’ al snel héél veel meer voeten in aarde, dus voor je het weet begint het ontzettend op werk te lijken.

Doorgaans zijn podcasts ontzettend gemakkelijk te maken. Je hebt er in essentie niet veel voor nodig; je kunt een podcast opnemen, editen en publiceren met een smartphone. Zelfs zonder noemenswaardige ervaring, skills of zelfs inhoud kun je een podcast hosten. Het is wel handig als je een beetje weet wat je doet, voor welk publiek je iets maakt en weet wat hun wensen en verwachtingen zijn. Wil je méér dan een beetje freewheelen, dan zul je je productie iets professioneler moeten optuigen. Betere opnameapparatuur, betere edits, een sterker concept en scripts, spreekschema’s, gasten, reportages en noem het maar op. Schrijf je wel mee? Allemaal super handige tips voor het maken van een podcast!

Ook voor het publiek geldt dat podcasts ontzettend toegankelijk zijn. Vaak zijn ze gratis te beluisteren, of je betaalt een paar euro per maand en je hebt toegang tot oneindig veel luisterplezier. Bovendien is er voor iedereen wat te vinden, dus ook voor jou. En het mooiste is: tijdens het luisteren (of kijken) kun je gewoon wat anders doen en tóch steek je er wat van op. Een typische win-win situatie dus.

Dat overal een publiek voor is, behoeft eigenlijk geen uitleg. Hoe microscopisch de groep ook is, er zijn altijd mensen met dezelfde interesses als jij. Als die behoefte gevoed kan worden, dan zal dat gebeuren: dat is het mooie aan internet. Maar: het is vrij belangrijk dat dat publiek jouw informatieaanbod ook daadwerkelijk weet te vinden. Dat geldt overigens niet alleen voor podcasts, maar voor élke online publicatie. Houd je het alléén bij een podcast, dan ben je afhankelijk van de grillen van het platform waarop je publiceert. Wil je meer publiek bereiken, dan zul je werk moeten steken in het crossmediaal promoten van je podcast: een goede dosis social media management/advertising, SEA en natuurlijk ook SEO op je dedicated website. Bepaal van tevoren of de kosten hiervan opwegen tegen de baten. Heb je een bedrijfsmatig doel met je podcast? Houd dan – zoals met elk middel – een nauw oog op je marketing ROI!

Nóg meer handige tips voor het maken van een podcast

We hebben redelijk wat ervaring met de productie van podcasts. We doen het écht niet dagelijks, maar de afgelopen vijftien jaar zijn we aardig bedreven geraakt in het vervaardigen van audiovisuele producties. We weten wat het is om een verhaal terug te brengen tot de kern, om het vervolgens te voorzien van relevante context en een passende schil. Veel van die kennis is overdraagbaar en dat doen we met alle liefde.

Het klinkt als een open deur, maar het zal je verbazen hoe vaak producties (en makers) de neiging hebben om van het doel af te wijken wanneer een project vordert. Daarom met stip op nummer één van onze tips voor het maken van een podcast: probeer voor je begint in ieder geval antwoord te geven op de volgende vragen:

  1. Waarom (met welk doel) maak ik deze podcast
  2. Voor wie maak ik deze podcast
  3. Wat behandel ik in deze podcast (wat wordt mijn boodschap)
  4. Hoe kan ik mijn boodschap het beste overbrengen
  5. Wat heb ik nodig om deze podcast te produceren
  6. Wie kan mij helpen om mijn doel te realiseren
  7. Wanneer en met welke frequentie publiceer ik mijn podcast
  8. Waar publiceer ik mijn podcast en hoe breng ik het onder de aandacht van mijn beoogde publiek

Als je een boodschap wil verkondigen, dan heb je vaak ook een luisterend oor nodig. Weten wat de wensen en verwachtingen zijn van je publiek, helpt je enorm bij de productie van je podcast. Het is dus niet alleen maar zenden geblazen: je zult moeten peilen hoe je verhaal wordt ontvangen, om zeker te weten of je je doel zult halen. Zoek de dialoog op, betrek je publiek bij de ontwikkeling van je podcast en vooral: wees ze heel, héél erg dankbaar voor hun tijd. Weten hoe je dat doet? Volg onze guide voor het uitvoeren van klantonderzoek. Vervolgens doe je er goed aan om je publiek integraal onderdeel te maken van je podcast en de interactie aan te gaan. Giveaways, gastsprekers, vragen uit het publiek; allemaal handige manieren om je publiek te binden aan je podcast.

Een format helpt je om consistent en consequent te produceren. Enerzijds helpt het je om een verwachting te scheppen bij je publiek, anderzijds helpt het je om de productietijd te verkorten. Het vergroot daarnaast de herkenbaarheid van je podcast, en je maakt het je publiek gemakkelijker om je podcast te promoten bij vrienden, kennissen en familie. Dat laatste is belangijker dan je denkt. Probeer maar eens uit te leggen aan vrienden waarom een show van een cabaretier een échte aanrader is, zónder een paar goed geconstrueerde grappen uit de show als voorbeeld te gebruiken.

Video en podcasts gaan erg goed samen. Hoewel het toevoegen van video aan je productie veel meer tijd, skills en aandacht vergt, vergroot het de inzetbaarheid van je productie enorm. Je ontsluit extra platforms om op te publiceren, en enkele platforms die met name gericht zijn op audio, ondersteunen ook video. Natuurlijk zit niet iedereen te wachten op een podcast met video. Veel mensen willen gewoon iets hebben om naar te luisteren, terwijl ze de handen of ogen vrij hebben om iets anders te doen. Toch kan video zelfs voor dit publiek relevant zijn. Als je podcast niet alleen uit audio, maar ook uit video bestaat, kun je snippets/teasers fabriceren en deze delen op social media, op zichzelf staande fragmenten embedden in websites en bewegend beeld gebruiken in advertenties. De mogelijkheden voor het promoten van je podcast groeien zo enorm. Bovendien hebben audio snippets bij lange na niet dezelfde impact als videofragmenten.

Nog zo’n open deur: waar je ook over praat en wat je ook laat zien, zorg dat je te verstaan bent en dat hetgeen je in beeld wil brengen goed zichtbaar is. Ruis, bromtonen, onbedoeld stereobeeld, overstuurd geluid, onverstaanbare sprekers, grillige volumeniveaus; allemaal verschrikkelijke zaken als je een verhaal probeert te volgen. Je zult zien dat mensen vanzelf stoppen met luisteren en bij sommige platforms kun je zelfs zien waar dat gebeurt. Datzelfde geldt voor podcasts met beeld. Het beeld moet wat toevoegen aan het verhaal. Gelukkig is dat sneller het geval dan je denkt. Bekende valkuilen bij videopodcasts of vodcasts: slechte belichting, onscherp beeld, een saaie setting, verkeerde camera-instellingen, rare hoeken of kadering, afleiding in de achtergrond en ga zo maar door.

Een goede podcast maken is gewoon veel werk. Niet alleen het bedenken en produceren, maar ook het publiceren en promoten ervan. Wij vinden het ook jammer, maar het blijkt weer dat niets vanzelf gaat. Je moet dus niet bang zijn voor een beetje werk. Wat je wel kunt doen, is het gemakkelijker maken voor jezelf. Optimaliseer je proces, gebruik templates en zorg dat alle betrokkenen zo direct mogelijk met elkaar kunnen communiceren. Een beetje projectmanagement en een tool om dat te faciliteren is dus nooit verkeerd. Er zijn ook specifieke oplossingen voor het optimaliseren van je podcast-workflow, zoals het Nederlandse Springcast. Rustig maar, we hebben geen aandelen. Maar @springcast, we staan daar wel voor open 😉

De afsluiter van onze tips voor het maken van een podcast: zorg voor voldoende materiaal. Meestal raden we aan: kwaliteit boven kwantiteit. Bij podcasts gaat dat echter niet altijd op. Kwantiteit is minstens zo belangrijk. Maak je vier afleveringen per jaar? Op zich prima, maar schrik niet als je volgende seizoen verzuipt in het gigantische aanbod van vergelijkbare podcasts. Geef dus niet teveel weg in één aflevering, maar spreid je aanbod over een aantal afleveringen, en zorg per aflevering voor voldoende ‘padding’ of context rondom je onderwerp. Zorgt voor voldoende warmhoudertjes zoals updates en heartbeats via je sociale kanalen. Zorg ook dat je publiek je kanaal daadwerkelijk volgt, en spoor ze aan om ook meldingen van je kanaal aan te zetten, zodat ze je niet uit het oog verliezen. Vergelijk het met series die je ‘binget’: de meeste mensen stoppen niet na één aflevering. Is het aanbod van je favoriete serie ‘op’, dan zoek je wat anders. En daarna nog wat anders, en daarna nog wat anders. De kans is dus vrij groot dat je als kijker die allereerste serie vrij snel uit het oog verliest, mits je een herinnering krijgt dat je favoriete aanbod weer is aangevuld.

…maar ik wil MEER!

Heb je niet genoeg aan alle tips voor het maken van een podcast op deze pagina? Bekijk dan ook even hoe we je actief kunnen helpen met het maken van een podcast. Wil je liever direct handelen? Neem dan gelijk contact met ons op. Je krijgt écht niet direct een factuur voor je kiezen, maar misschien wel een offerte.

MEER WETEN?

Ik geef graag antwoord op je vragen:

Dion van den Berg
Dion van den Bergstrategie, concept, online & tekst
Dion kan je veel vertellen over strategische, tactische en operationele marketing en communicatie. Hij helpt je bij het bedenken, uitwerken en beheren van effectieve campagnes en het optimaliseren van middelen en kanalen. Ben je op zoek naar lekkere concepten met rake teksten, of een overkoepelende strategie? Vraag hem dan gerust eens op de koffie, of kom gezellig bij ons langs.