Zet je marketingbudget nooit in op één paard.


…Haal meer uit je marketingbudget: splits een generieke marketingcampagne en/of doelgroep op in kleinere, specifieke campagnes en doelgroepen.

LIEVER EEN PAAR KLEINE POTJES WINNEN, DAN ÉÉN KEER KANS MAKEN OP DE JACKPOT

Het is heel jammer, maar niet alle potentiële klanten die je met marketing bereikt, veranderen (converteren) in échte klanten. Als we dát toch voor elkaar zouden kunnen krijgen, dan gaan onze tarieven vermoedelijk flink omhoog. Waar we je wél mee kunnen helpen, is uitleggen waarom het een goed idee is om je marketingbudget te verdelen over meerdere, kleine, gerichte campagnes, in plaats van het overgrote deel in één campagne te steken.

HOE POTENTIËLE KLANTEN VERANDEREN IN ÉCHTE KLANTEN

De effectiviteit van een marketingcampagne hangt af van hoe goed je in staat bent om de juiste boodschap, op het juiste moment, bij de juiste mensen onder de aandacht te krijgen. Elke marketeer weet dat een effectieve marketingcampagne altijd gericht is op een specifieke doelgroep. Een tweede gegeven is dat je met een campagne vrijwel nooit je hele doelgroep bereikt. Daarnaast komt het vaak voor dat je boodschap een veel groter publiek bereikt, dan alleen de mensen die bij je doelgroep horen. Dat is prima, want dat kan tot ‘bijvangst’ leiden. Bovendien geeft het je inzicht in potentiële nieuwe klantgroepen waar je nog geen weet van had. Hoe dan ook: na veel noeste arbeid zul je een deel van je potentiële klanten weten om te toveren in échte klanten.

PARALLELLE, KLEINE CAMPAGNES, GERICHT OP MEERDERE, SPECIFIEKE DOELGROEPEN

Hoe groot het aantal potentiële klanten is, dat daadwerkelijk klant wordt, hangt af van hoe nauwkeurig je je boodschap hebt weten af te stemmen op hun wensen en verwachtingen. Werk je met één campagne en één doelgroep, dan kun je wel raden dat er ineens héél veel afhangt van die ene campagne en die ene doelgroep. Kies je ervoor om je campagnes en doelgroepen op te splitsen, dan spreid je je kansen op verschillende fronten.

Waarschijnlijk heeft een grote verscheidenheid aan mensen interesse in jouw aanbod, maar zijn zij lang niet allemaal even gevoelig voor hetzelfde verkoopargument. Wat bij een smalle campagnescope overblijft, is één vrij generieke campagne, gericht op één brede, gegeneraliseerde doelgroep. Je moet het immers een beetje breed houden, om toch iedereen in die grote doelgroep tevreden te houden. Als je inzet op één campagne en één doelgroep, boet je campagne dus automatisch in aan overtuigingskracht. Als je je doelgroep verder uitsplitst, en op iedere doelgroep de best passende variant van je boodschap loslaat in de vorm van specifieke, kleinere campagnes, is de kans dat ze vallen voor je verkoopargumenten een stuk groter.

Als je een generieke campagne loslaat op een algemene doelgroep, dan is het bereik van je campagne waarschijnlijk vrij groot. Het relevante bereik, en daarmee dus ook het specifieke resultaat, zal verhoudingsgewijs niet zo groot zijn. Je schiet immers met hagel. Je zult altijd wel wat raken, maar nooit precies datgene waar je op mikte. Als je je campagnes en doelgroepen opsplitst, wordt het relatief gezien goedkoper om het gewenste effect te bereiken bij die verschillende doelgroepen. Bovendien weet je – dankzij je uitgebreide doelgroepsegmentatie – exact hoe je ze moet bereiken voor het beste resultaat, en verlies je geen budget aan kanalen en boodschappen waar je doelgroepen eigenlijk niet echt op aanslaan.

MEER WETEN?

Ik geef graag antwoord op je vragen:

Dion van den Berg
Dion van den Bergstrategie, concept, online & tekst
Dion kan je veel vertellen over strategische, tactische en operationele marketing en communicatie. Hij helpt je bij het bedenken, uitwerken en beheren van effectieve campagnes en het optimaliseren van middelen en kanalen. Ben je op zoek naar lekkere concepten met rake teksten, of een overkoepelende strategie? Vraag hem dan gerust eens op de koffie, of kom gezellig bij ons langs.