Een wetenschappelijke beschouwing op het Haagse van gisteren én vandaag
Wat doe je met de lessen uit het verleden? Als het goed is, neem je die mee naar de toekomst. Dat is in feite de kern van wat het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis doet. De begenadigde medewerkers van het CPG voeren wetenschappelijk onderzoek uit op het gebied van de parlementaire geschiedenis van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Eén van de kerntaken van het CPG is de publicatie van de serie Parlementaire Geschiedenis van Nederland na 1945, die in het vakgebied geldt als standaardliteratuur.
Tijd voor een feestje!
Wij kwamen voor het eerst in contact met het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, in de aanloop naar het vijftigste bestaansjaar van het centrum. Het vijftigjarige jubileum was een heuglijk feit, dat best wel eens gevierd mocht worden. Totdat Covid19 roet in het eten gooide: feestje van de baan! Of toch niet?
Van offline naar online
Het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis heeft ontzettend veel ervaring met publiceren. Ook mediaoptredens en het verschaffen van informatie aan journalisten, onderzoekers en andere bovenmatig politiek geïnteresseerden zijn er aan de orde van de dag. Er was echter nog één groot, onontgonnen gebied voor het CPG, en dat was het online domein. Dat het hele leven zich in 2020 en 2021 verplaatste naar online, vormde een perfecte gelegenheid om met elkaar de schouders onder een uitgebreide online brand awareness campagne te zetten. De focus: het bestaansrecht van het centrum versterken en nieuwe doelgroepen aanboren. De verborgen boodschap: op naar de volgende 50 jaar!
Dat smaakt naar meer
Zowel intern als extern werd de campagne in het kader van het 50-jarig bestaan goed ontvangen. Na een kickoff in de vorm van een livestream werden er tijdens het jubileumjaar talloze hoogtepunten gedeeld, in de vorm van video-interviews en verdiepende producties met medewerkers van het CPG en een aantal vooraanstaande politici. Al tijdens het jubileumjaar vormden zich gedachten over het online versterken van het magnum opus van het CPG, de Serie Parlementaire Geschiedenis van Nederland na 1945. Nog datzelfde jaar zetten we alles in de steigers om bij het uitkomen van deel tien in deze langlopende reeks, de gedrukte uitgave te voorzien van een bijbehorende webportal en verschillende ‘rich media’ producties.
Tóch nog een feestje!
Met behulp van een podcast, een aantal videoproducties, talloze artikelen, authentiek archiefmateriaal en een online campagne, komt de politiek in de jaren zeventig weer helemaal tot leven. De website en de bijbehorende mediaproducties zijn relevante toevoegingen op de uitgave, temeer omdat de content op de website wat laagrdrempeliger is opgezet. Met een launch party in de Eerste Kamer der Staten-Generaal, werden zowel de fysieke uitgave als de website door de voorzitters van de Eerste Kamer én de Tweede Kamer gepresenteerd. Zo kom je nog eens ergens en ontmoet je nog eens mensen, provinciaaltjes die we zijn. En ja: de aansluitende Haagse borrelhapjes waren fan-tás-tisch.
PAPPENHEIMERS ♥ Centrum voor Parlementaire Geschiedenis
Het laat zich wel raden dat we ontzettend graag samenwerken met het CPG. Het zijn slimme mensen, die vatbaar zijn voor argumentatie en tegelijkertijd ook gezond kritisch zijn op de inhoud én de vorm. Op de middelbare school waren de lessen geschiedenis vaak de leukste, en dat is in het werkende leven blijkbaar niet anders. Naast dat de medewerkers van het CPG ontzettend aardig en benaderbaar zijn, hebben ze namelijk binnen vrijwel elke context een goed verhaal paraat. Bovendien heeft hun kantoor het mooiste uitzicht van heel Gelderland, want bijna heel Gelderland is zichtbaar vanuit hun kantoor. Zijn er dan ook nadelen aan het werken met het CPG? Jazeker: elke keer als je hun kantoor betreedt word je weer jaloers. Case in point: nog niet eerder werden we tijdens een vergadering afgeleid door een helikopter die ineens op ooghoogte vlak voor het raam hing: “Oh ja, dat is normaal hier.”