Wat kost marketing?


Altijd al willen weten wat een website, video of ander marketingmiddel nou eigenlijk kost? Met ons handige overzicht weet je wat er allemaal te krijgen is en hoe lang je daar ongeveer voor moet sparen.

WAKOSDA?

Vaker dan eens – en meer dan terecht – beginnen óf eindigen onze gesprekken en mailwisselingen met deze prangende vraag. Of je nu een potentiële klant bent of een concurrent (“ik vraag dit voor een vriend”), je bent op deze pagina terechtgekomen omdat je antwoord wil op een ogenschijnlijk simpele vraag: wat kost marketing?

Wat kost een video bijvoorbeeld? Hoe duur is een animatie en wat kost een website? Hoe duur is een SEO-capabele tekstschrijver, wat kost een marketingstrategie en hoe duur is een communicatieplan? Kortom: wat kost een marketingbureau of communicatiebureau? Moet je denken aan honderdjes of duizenden? In ruil voor je contactgegevens – voor wat hoort wat – willen we dat best ‘prijsgeven’.

De vraag: “wat levert het op?“, vinden wij eigenlijk veel belangrijker dan: “Wat kost het?“. Als je al een tijdje meedraait en een beetje ervaring hebt, zul je het vast met ons eens zijn. Als marketeer of communicatieadviseur kun je op die eerste vraag – zonder expliciete, situatieafhankelijke voorkennis – slechts een hypothetisch antwoord geven. Gelukkig draaien wij ook al best een tijdje mee, dus een goed geïnformeerde prognose is vaak wel mogelijk. Maarrr… Niet zonder een beetje voorwerk, helaas. Voor niets gaat de zon op, toch? Beetje flauw wel, dat we niet op voorhand én voor nop tot in detail kunnen voorspellen wat een marketingcampagne of communicatiemiddel zal opleveren. Konden we dat wel, dan hadden we dat waarschijnlijk nog steeds niet gedaan; dan waren we inmiddels al lang gestopt met werken.

Het ding met marketing en communicatie is dat succes (of: een goed rendement) afhangt van een procesmatige aanpak, onderzoek, realistische doelstellingen en goed maatwerk. Zo krijg je grip op zaken als de kwaliteit van de boodschap en de presentatievorm(en), de kennis over de doelgroep, de inzetbare middelen en kanalen, het beschikbare budget, en… Nou ja, eigenlijk álle andere omstandigheden waar je – al dan niet – rekening mee kunt houden. Maar niet getreurd: juist omdat we al een tijdje meedraaien, kunnen we je op voorhand wel een idee geven van de gemiddelde kosten van marketing en communicatie.

WAT KOST MARKETING: EEN REALISTISCHE INDICATIE

De indicatieve prijslijst die je onderaan deze pagina kunt downloaden (je bent er bijna), is gebaseerd op onze dagelijkse praktijk. Deze prijzen komen dus niet uit de lucht vallen. Om er zeker van te zijn dat we het over hetzelfde hebben, geven we in dit document eerst een korte uiteenzetting van wat we voor je kunnen betekenen. Daarna volgt per oplossing dan *EINDELIJK* een indicatief prijsbereik. Ja, we zorgen wel dat je ervoor moet werken.

Oh ja, en omdat het nog steeds nodig blijkt te zijn om op een prijslijst – waar heel duidelijk ‘indicatief’ bij staat – te onderstrepen dat het hier dus om een INDICATIE gaat: aan deze INDICATIEVE prijslijst kunnen (uiteraard) geen rechten worden ontleend.

Duh.