BOAR

Van een deuk in een bus naar een nieuw bedrijfsconcept

In het kort:

Het autoschadeherstelvak in Nederland is een harde business. Met marges van ongeveer 3% is het hard bikkelen voor je centen. Een paar onvoorziene kosten in je bedrijf en je ligt op je gat. Niet bepaald een fijn vooruitzicht voor een ondernemer. Zeker eentje met een flinke skill set in huis op het gebied van autoreparatie. Voor de eigenaar van een schadeherstelbedrijf in de regio, ontwikkelden we een toekomstbestendig bedrijfsconcept met twee labels, waaronder hij zijn specialisme op een andere manier zou kunnen inzetten: BOAR Classics en BOAR Customs.

 

…En nu alle sappige details:

Samenwerking 1.0

Het was een zonnige lentedag in 2017 toen het telefoontje kwam: één van onze stagiairs (we noemen geen namen) had onze trots – onze zilvergrijze Volkswagen Transporter – achteruit in een geparkeerde Volvo V70 gereden. Oef! Dat was even slikken. Temeer omdat ze op pad gingen om foto’s te maken voor de verkoop van onze zilveren grootvervoerder. Een snel telefoontje naar iemand uit ons netwerk, en we hadden een schadehersteller gevonden die de reparatie zou kunnen uitvoeren.

Ter plekke aangekomen bleek eigenaar Jorick een oude kennis te zijn. We raakten in gesprek en toen bleek dat ook zijn bedrijf wel wat hulp kon gebruiken. Met name bij de online aanwezigheid van het merk. De website was verouderd en social media waren abracadabra voor Jorick. En laat dat nou net iets zijn waar wij wel wat mee kunnen. Een mooie samenwerking was geboren, we gingen aan de slag met een bescheiden opfrisbeurt van het merk.

Samenwerking 2.0

Na een poosje nodigt Jorick ons uit voor een gesprek: Hij is een beetje klaar met schadeherstel. De marges worden steeds kleiner (ja, verzekeraars, we kijken naar jullie). Het werk is eigenlijk ook niet zo heel boeiend, en – niet onbelangrijk – klanten zijn eigenlijk nooit écht blij met je werk. Schade oplopen is namelijk al niet leuk, laat staan dat je daarna ook nog moet betalen om iets terug te brengen in de originele staat. En bovendien; zo mooi als dat ‘ie was, wordt die auto nooit meer: jij wéét namelijk dat er een deuk of kras inzat, en dat je die voor veel geld hebt moeten laten repareren. Tijd voor een goed gesprek dus:

“Jorick, wat vind je nou écht mooi werk om te doen?”

“Klassieke auto’s opknappen! Dat heb ik in het verleden vaak en veelvuldig gedaan. Maar ook: dikke auto’s nog nét even een stukje dikker maken dan ze al zijn. Door subtiele accentkleuren, custom uitlaten, dat soort dingen. Wél smaakvol en goed graag, ik ben geen stoeptuner.”

“Lijken de mensen voor wie je dat zou doen een beetje op elkaar?”

“Nou, eigenlijk niet. Sterker nog, mensen met klassieke auto’s verschillen als dag en nacht van mensen met opzichtige, moderne wagens.”

“En kunnen die mensen over het algemeen inschatten waarin een ‘stoeptuner’ verschilt van iemand die het vak écht goed beheerst?”

“Nee, dat is voor een leek niet altijd even makkelijk. Daarom zijn er ook zoveel prutsers actief.”

“Okee, dan gaan we bij het begin beginnen, want er zijn al prutsers genoeg.”

Binnenstebuiten

Om ervoor te zorgen dat we het product en de markt van Jorick tot in detail leren kennen, keren we de hele organisatie binnenstebuiten. We analyseren het aanbod en de interne processen, we proberen de evidente en latente vraag vanuit de markt boven water te krijgen, we doen onderzoek naar de wensen van beide klantgroepen, en trekken er met Jorick op uit. We bezoeken beurzen, stellen een boel vragen aan andere standhouders, en toetsen bij het publiek of onze aannames kloppen.

Van woorden naar daden

Gewapend met de juiste informatie, kunnen we een merk gaan ontwikkelen. Dat wordt BOAR. En omdat we met twee uiteenlopende producten en markten te maken hebben, splitsen we het op. BOAR Classics voor restauratieprojecten, BOAR Customs voor moderne, custom projecten. Elk submerk krijgt een eigen subset van kanalen, middelen en campagnes, zodat we een zo specifiek mogelijk aanbod kunnen doen aan relevante doelgroepen, en niemand hoeven te vervelen met informatie waar ze niet op zitten te wachten.

Kleinschalig en exclusief

Het idee achter het bedrijfsconcept is niet om van de daken te gaan schreeuwen. Er moet juist een grote mate van exclusiviteit bewaard worden. BOAR is namelijk niet voor iedereen, en klanten van BOAR verwachten een grote mate van discretie. Er wordt vrijwel niet geadverteerd, er hangt veel af van netwerken. Jorick is het boegbeeld van het merk BOAR. Mensen willen met hém zakendoen, en niet terechtkomen in een massale, anonieme autogarage. De projecten van BOAR vergen tijd en zijn dus niet goedkoop. Het is dus belangrijk om tot in detail te laten zien hoe er gewerkt wordt, en vooral ook te laten zien welke projecten er al zijn voltooid. Ervaring en vertrouwen zijn immers de belangrijkste factoren op basis waarvan klanten hun vaak zeer kostbare auto aan BOAR toevertrouwen. BOAR zal daarom ook nooit hoog van de toren blazen en in de spotlights staan. BOAR is een naam van betekenis in de nichemarkt waarin zij actief is, en hoeft zichzelf niet te overschreeuwen om op het netvlies van potentiële klanten te komen. Méér is niet altijd beter in marketing. Soms is het juist de kunst van het weglaten.