Bouwgroep Haarlem

Bouwers die het verschil willen maken

In het kort:

Het is 2018 en het gaat goed in de bouw. Dat merken ook Wieger de Jong en zijn collega’s. Ze zijn drukker dan ooit. Dit is hét moment om op te schakelen en hun gedeelde ambities vorm te geven: het oprichten van een coöperatieve bouwgroep, die bestaat uit bevlogen ondernemers en geweldige vaklui, om zo de best denkbare kwaliteit te leveren voor klanten die niet over één nacht ijs gaan. Aan ons de vraag om ze te helpen het verschil te maken op het gebied van marketing.

 

…En nu alle sappige details

De initiële vraag die de heren ons stelden, was om een simpele website te maken en wat visitekaartjes. Het moment van schrijven is 2018, en mocht je dit tien jaar later lezen: in onze tijd waren we nog niet met zijn allen geüpload naar de Cloud en hadden we nog geen collectief geheugen. We moesten alles zoeken met Google en het was dus heel belangrijk dat je online goed vindbaar was. Een simpele website en een paar visitekaartjes zijn dus leuk, maar bij lange na niet genoeg.

Het verschil maken 

We kunnen ons moeilijk voorstellen, dat je door wat willekeurige communicatiemiddelen uit je mouw te schudden écht het verschil kan maken als merk. Want dat is wel wat Bouwgroep Haarlem graag wil: het verschil maken. Ons voorstel was dan ook om eerst eens te onderzoeken hoe dat verschil dan daadwerkelijk gemaakt kon worden, om daarna te bepalen hoe we dat het beste aan hun publiek konden bewijzen. Dat zit hem namelijk niet alleen in middelen, maar ook in bijvoorbeeld product- en procesoptimalisatie.

Pfff, wat een gedoe!

Waarom zou je al die moeite doen? Andere merken nemen toch ook vaak zat genoegen met een simpele website en visitekaartjes? Precies, de vraag stellen is ‘m beantwoorden. Gratis tip voor iedereen die denkt dat een paar standaard communicatiemiddelen je naar ‘the next level’ zullen tillen: dat gaat dus niet gebeuren.

Alle hens aan dek

Met een klein beetje gezonde argwaan gingen ze akkoord met ons voorstel. Terwijl we ze volledig door onze molen trokken, gingen we aan de slag met onderzoek, video, fotografie, social media, offline uitingen, en… Natuurlijk ook een website en visitekaartjes. We hebben namelijk nooit gezegd dat ze niet belangrijk zijn; we zeggen alleen dat ze op zichzelf nooit de doorslag geven.

Het startschot is gegeven

De nieuwe weg die is ingeslagen zijn we momenteel aan het toetsen bij de primaire doelgroep. Wat we daarvan leren, verwerken we direct in de volgende iteraties van de strategische kaders, middelen en campagnes. De grootste winst tot nu toe is dat het tot een interne discussie heeft geleid over kwaliteit, productontwikkeling, capaciteit en procesoptimalisatie. En daarmee maak je dus wél het verschil.

Het kan mij niet snel genoeg gaan. Ik wil eigenlijk het liefst gewoon al rennen voordat ik überhaupt ben opgestaan. Maar ik heb inmiddels dus wel gemerkt dat een nieuw merk en de bijbehorende marketing erg lijken op een bouwproject: je kunt niet zonder een goed fundament. Al maak je nóg zo iets moois, zonder fundament gaat het verzakken. –

Wieger de Jong, Bouwgroep Haarlem