Een dynamisch schoolplan in de vorm van een thematische website voor het Candea College


We hielpen het Candea College om van hun papieren schoolplan een dynamische, thematische website voor verschillende stakeholders te maken.

Papier (niet) hier!

Papier is een fantastische uitvinding, maar daar gaan we het hier niet over hebben. Voor het Candea College vormde papier namelijk een flinke uitdaging. Het jaarlijks op te stellen schoolplan was namelijk niet meer dan een droog beleidsdocument. Daar wilde het Candea College vanaf. Het schoolplan moest het kloppend hart worden van de visie op onderwijs. Een bron voor inhoudelijke discussies over – en een leidraad voor – het onderwijs, zoals dat dagelijks met veel passie wordt gegeven. Dat is wat lastig over te brengen als het schoolplan een stapel papier is die onderin een la ligt. En regelmatige updates? Vergeet het maar. Een schone taak voor ons: ontwikkel een concept waardoor het schoolplan tot leven komt.

Om een goed beeld te krijgen van de context van het schoolplan, begonnen we bij de inhoudelijke verkenning. Dat betekent inlezen en een aantal inhoudelijke gesprekken voeren over doelstellingen, doelgroepen, wensen en verwachtingen. Vervolgens stelden we kaders op aan de hand van deze input, en toetsten we deze kaders bij een focusgroep. Vervolgens verkenden we een aantal mogelijke invalshoeken om het geheel in een dynamisch concept te gieten. Uiteindelijk viel de keuze op een vrij uitgebreide combinatie van middelen en processen, met aan de basis een thematische website. Dit maakt het geheel niet alleen toegankelijk, maar ook ‘organisch’. Dat wil zeggen dat het schoolplan tussentijds kan worden bijgesteld. Bijvoorbeeld aan de hand van input van betrokkenen en ontwikkelingen binnen het vakgebied. Een jaar is namelijk best lang, en in de loop van het jaar kun je best tot nieuwe inzichten komen. Die wil je natuurlijk wel gelijk kunnen delen met je doelgroep.

De combinatie van middelen en processen waar we in de conceptfase voor hebben gekozen, bestond om te beginnen uit branding. Om de herkenbaarheid van het thema te vergroten, verzonnen we een analogie voor ontwikkeling (reizen en navigeren). Vervolgens werd er een thematische website opgezet met een statisch deel (de wettelijke kaders waar een schoolplan aan dient te voldoen), en een dynamisch deel (updates door het jaar heen). Deze twee verschillende typen content zijn met elkaar verweven, zodat ‘saaie’ beleidsmatige stukken verrijkt worden door interessante praktijkinput. Ook werden er een aantal illustraties en een inleidende animatie gemaakt, om het geheel te voorzien van de broodnodige visuals.

Het resultaat van onze inspanningen is een combinatie van middelen, die samenkomen op één thematische website. Deze is toegankelijk gemaakt voor alle betrokkenen en geïnteresseerden. Een voordeel daarbij is dat de thematische website – omwille van de zeer specifieke, kleine doelgroep – niet actief geïndexeerd hoeft te worden. Dat is mooi, want dat scheelt kosten. Wat dit project bijzonder maakt, is dat niet alle producties van onze hand zijn. Een groot deel van de opdracht bestond namelijk uit kennisoverdracht. Al in het begin van het project is een interne redactie gevormd van een aantal begenadigde leraren, die samen de contentproductie en updates voor de thematische portal voor hun rekening nemen. Na een vliegende start met door ons geproduceerde content, konden zij het stokje al rennend overnemen. Het voordeel hiervan laat zich raden: de content wordt niet gemaakt in opdracht van de directie, waarbij doorgaans alleen gezonden wordt. Het initiatief en eigenaarschap ligt bij het executief personeel, waardoor de visie op onderwijs versterkt wordt door input uit de praktijk. Meer ‘in touch’ met de werkvloer kan een beleidsstuk eigenlijk niet zijn. Missie geslaagd!

Bekijk een aantal van onze projecten:

 • Een modulaire sales pack voor Kyros Hydrogen Solutions

  We maakten een modulaire sales pack voor Kyros Hydrogen Solutions: promotioneel drukwerk dat in verschillende samenstellingen kan worden uitgereikt.

 • Een uitgebreid en toegankelijk jaaroverzicht in de vorm van een website voor Vesteda

  We hielpen Vesteda met het opwaarderen van het jaaroverzicht naar een standalone, thematisch ingedeelde website met veel visuele context.

 • Een laagdrempelig jaaroverzicht voor huurders van Vesteda

  Als pilotproject voor Vesteda maakten we een laagdrempelig jaaroverzicht voor huurders, in de vorm van een infographic.

 • De SafeDrivePodcast van SafeDrivePod

  Samen met SafeDrivePod produceerden we de safedrivepodcast en tientallen fragmenten voor 'embeds' en social media posts.

 • Contentoptimalisatie en SEO voor Kyros Hydrogen Solutions

  We optimaliseerden de website van Kyros Hydrogen Solutions, voor een betere indexatie, een relevanter informatieaanbod en meer sales qualified leads.

 • 2D en 3D animaties voor Kyros Hydrogen Solutions

  We maakten 2D en 3D animaties om potentiële klanten van Kyros Hydrogen Solutions de turnkey electrolyzers en het productieproces van waterstof te tonen.

 • Illustraties en animaties voor Vesteda

  We maakten illustraties en animaties bij verschillende situaties, thema's en onderwerpen voor huurders van Vesteda.

 • 3D renders voor Kyros Hydrogen Solutions

  Gedetailleerde, visuele weergaven van verschillende installaties van Kyros Hydrogen Solutions, voor gebruik op verschillende kanalen en dragers.

 • De Parlementaire Podcast van het CPG

  Voor het CPG maakten we de Parlementaire Podcast over verschillende onderwerpen die de Haagse agenda domineerden in de jaren 70.

 • Rebranding en ontwikkeling huisstijl voor SafeDrivePod

  Na een snelle interne doorontwikkeling van SafeDrivePod, was het hoog tijd om ook de look and feel van het merk naar een hoger niveau te tillen.

 • Beursstand voor Kyros Hydrogen Solutions

  Kyros Hydrogen Solutions neemt jaarlijks deel aan verschillende beurzen, en vroeg ons een booth design te maken voor haar beursstand.

 • Een kennisportal over gemeenteraadsverkiezingen voor de Gelderland Academie

  Voor alle leden van politieke partijen ontwikkelden we een kennisportal met concrete tips en adviezen in aanloop naar de raadsverkiezingen.

 • Een thematische site voor het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis

  We hielpen het CPG om hun uitgebreide publicatie over politiek in de jaren 70 te versterken met digitale content op een thematische website.

 • Klantonderzoek onder huurders van Vesteda

  We hielpen Vesteda met klantonderzoek in verschillende soorten en maten, om de informatiebehoeften van huurders boven tafel te krijgen.

 • Een dynamisch schoolplan in de vorm van een thematische website voor het Candea College

  We hielpen het Candea College om van hun schoolplan op papier een dynamische, thematische website voor verschillende stakeholders te maken.

MEER WETEN?

Ik geef graag antwoord op je vragen:

Dion van den Berg
Dion van den Bergstrategie, concept, online & tekst
Dion kan je veel vertellen over strategische, tactische en operationele marketing en communicatie. Hij helpt je bij het bedenken, uitwerken en beheren van effectieve campagnes en het optimaliseren van middelen en kanalen. Ben je op zoek naar lekkere concepten met rake teksten, of een overkoepelende strategie? Vraag hem dan gerust eens op de koffie, of kom gezellig bij ons langs.