Een kennisportal over gemeenteraadsverkiezingen voor de Gelderland Academie


We ontwikkelden een kennisportal met concrete tips en adviezen in aanloop naar de raadsverkiezingen, bedoeld voor alle leden van politieke partijen (in Gelderland).

Kennis voor de praktijk, van de praktijk

Deelnemen aan gemeenteraadsverkiezingen vraagt om een goede voorbereiding. Politiek is een vak, maar zonder vakopleiding. Veel kennis en kunde kun je dus alleen maar opdoen in de praktijk. Hoe bereid je je bijvoorbeeld voor op de gemeenteraadsverkiezingen? Een cruciaal onderwerp voor lokale politici. Maar waar moet je allemaal aan denken? Gelderland Academie en Kennispunt Lokale Politieke Partijen zorgen ervoor dat een deel van die kennis openbaar (en op voorhand) beschikbaar is voor alle leden van politieke partijen in Gelderland. Zowel ervaren rotten in het vak als nieuwkomers kunnen er hun voordeel mee doen. Het verzoek aan ons was om al die kennis samen te brengen in een openbare kennisportal.

Om een goed beeld te krijgen van de context van de kennisportal, begonnen we bij de inhoudelijke verkenning. Naast inlezen in de materie voerden we een aantal oriënterende gesprekken over doelstellingen, doelgroepen, wensen en verwachtingen. Aan de hand van deze input stelden we kaders op. Met deze informatie achter de hand, begonnen we met de ontwikkeling van de kennisportal en een bijpassende visuele stijl.

De ontwikkeling van de kennisportal begon al twee jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Dat had een specifieke reden; middels een drip-campagne (e-mail) kreeg de doelgroep precies op het juiste moment in tijd de juiste informatie aangereikt. Zo voorkwamen we een information overload bij de doelgroep, en konden ze ruim op tijd en volgens een gefaseerd stappenplan voorbereidingen treffen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Middels video’s, interviews, artikelen en een ontzettend grote hoeveelheid externe bronnen, kon per fase in de voorbereiding een brede context worden geschetst. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk, bijdragen van specialisten maar ook clinics, webinars en bijeenkomsten vond er concrete kennisuitwisseling plaats, zodat lokale politieke partijen goed beslagen ten ijs kwamen. De totale voorbereiding op de verkiezingen is zo uiteengesplitst in zeven modules, die leden van lokale politieke partijen in hun eigen tempo kunnen doorwerken op de kennisportal.

De kennisportal heeft zijn werk al gedaan in de aanloop naar 2022, maar daar houdt het natuurlijk niet op. In 2026 staan de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. De onvermijdelijke rebranding van raadvoor2022.nl naar raadvoor2026.nl is inmiddels een feit, dus leden van lokale politieke partijen of mensen met ambities op dat vlak, kunnen zich alvast vastbijten in de materie op de geüpdatete kennisportal. Een voorbereid politicus telt voor twee, je kunt niet vroeg genoeg beginnen, early bird catches the worm!

Bekijk een aantal van onze projecten:

 • 3D renders voor Kyros Hydrogen Solutions

  Gedetailleerde, visuele weergaven van verschillende installaties van Kyros Hydrogen Solutions, voor gebruik op verschillende kanalen en dragers.

 • Een thematische site voor het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis

  We hielpen het CPG om hun uitgebreide publicatie over politiek in de jaren 70 te versterken met digitale content op een thematische website.

 • Beursstand voor Kyros Hydrogen Solutions

  Kyros Hydrogen Solutions neemt jaarlijks deel aan verschillende beurzen, en vroeg ons een booth design te maken voor haar beursstand.

 • Illustraties en animaties voor Vesteda

  We maakten illustraties en animaties bij verschillende situaties, thema's en onderwerpen voor huurders van Vesteda.

 • 2D en 3D animaties voor Kyros Hydrogen Solutions

  We maakten 2D en 3D animaties om potentiële klanten van Kyros Hydrogen Solutions de turnkey electrolyzers en het productieproces van waterstof te tonen.

 • Een dynamisch schoolplan in de vorm van een thematische website voor het Candea College

  We hielpen het Candea College om van hun schoolplan op papier een dynamische, thematische website voor verschillende stakeholders te maken.

 • De SafeDrivePodcast van SafeDrivePod

  Samen met SafeDrivePod produceerden we de safedrivepodcast en tientallen fragmenten voor 'embeds' en social media posts.

 • Contentoptimalisatie en SEO voor Kyros Hydrogen Solutions

  We optimaliseerden de website van Kyros Hydrogen Solutions, voor een betere indexatie, een relevanter informatieaanbod en meer sales qualified leads.

 • Een uitgebreid en toegankelijk jaaroverzicht in de vorm van een website voor Vesteda

  We hielpen Vesteda met het opwaarderen van het jaaroverzicht naar een standalone, thematisch ingedeelde website met veel visuele context.

 • Een laagdrempelig jaaroverzicht voor huurders van Vesteda

  Als pilotproject voor Vesteda maakten we een laagdrempelig jaaroverzicht voor huurders, in de vorm van een infographic.

 • Klantonderzoek onder huurders van Vesteda

  We hielpen Vesteda met klantonderzoek in verschillende soorten en maten, om de informatiebehoeften van huurders boven tafel te krijgen.

 • De Parlementaire Podcast van het CPG

  Voor het CPG maakten we de Parlementaire Podcast over verschillende onderwerpen die de Haagse agenda domineerden in de jaren 70.

 • Een modulaire sales pack voor Kyros Hydrogen Solutions

  We maakten een modulaire sales pack voor Kyros Hydrogen Solutions: promotioneel drukwerk dat in verschillende samenstellingen kan worden uitgereikt.

 • Rebranding en ontwikkeling huisstijl voor SafeDrivePod

  Na een snelle interne doorontwikkeling van SafeDrivePod, was het hoog tijd om ook de look and feel van het merk naar een hoger niveau te tillen.

 • Een kennisportal over gemeenteraadsverkiezingen voor de Gelderland Academie

  Voor alle leden van politieke partijen ontwikkelden we een kennisportal met concrete tips en adviezen in aanloop naar de raadsverkiezingen.

MEER WETEN?

Ik geef graag antwoord op je vragen:

Dion van den Berg
Dion van den Bergstrategie, concept, online & tekst
Dion kan je veel vertellen over strategische, tactische en operationele marketing en communicatie. Hij helpt je bij het bedenken, uitwerken en beheren van effectieve campagnes en het optimaliseren van middelen en kanalen. Ben je op zoek naar lekkere concepten met rake teksten, of een overkoepelende strategie? Vraag hem dan gerust eens op de koffie, of kom gezellig bij ons langs.