Een laagdrempelig jaaroverzicht voor huurders van Vesteda


We hielpen Vesteda met een laagdrempelige vertaling van het jaarverslag, verpakt in een toegankelijk, visueel concept.

Van stapels papier tot een overzichtelijke infographic

Als institutionele woningbelegger hecht Vesteda veel waarde aan uitgebreide, sluitende rapportage van de jaarcijfers voor haar stakeholders. Met een portefeuille van meer dan 27.000 huurwoningen is er ook een andere, belangrijke doelgroep om op de hoogte te houden van ontwikkelingen in en rondom het bedrijf: de huurders van al die woonobjecten. In 2019 vroeg Vesteda ons om in een pilotproject mee te denken over een presentatievorm van een jaaroverzicht voor huurders, met daarin toegankelijke en relevante informatie van het afgelopen jaar. Het resultaat: een bescheiden infographic waarin met illustraties en tekstvakken uitleg werd gegeven over een aantal speerpunten en milestones van Vesteda.

Het jaaroverzicht 2018 was een pilotproject van de afdeling huurderstevredenheid, om te peilen of huurders het op prijs zouden stellen om naast de reguliere informatie die zij van hun verhuurder ontvingen, ook behoefte zouden hebben aan informatie over Vesteda zelf, en de ontwikkelingen binnen het bedrijf en de markt. De te ontwikkelen infographic zou dus niet alleen dienst doen als communiqué, maar ook als meetinstrument.

Onze eerste uitdaging was het filteren van informatie. Het jaarverslag was een omvangrijke stapel papier met veel detailinformatie. In een infographic kun je echter onmogelijk elk detail verwerken, zonder dat de hoofdlijn eronder lijdt. In nauwe samenwerking met Vesteda hebben we daarom aardig wat ‘darlings ge-killed’.  Wat uiteindelijk overbleef was een subset aan data, die we door een thematische indeling aan te brengen hebben teruggebracht tot de absolute kern. Die kern omvatte uitsluitend elementen uit het jaarverslag die relevant waren voor huurders.

De infographic, die fysiek en digitaal werd verspreid over de verhuurders, bestond uit een aantal flink ingedikte teksten – gebaseerd op het jaarverslag maar aanzienlijk versimpeld – en een aantal thematische illustraties, grafieken en figuren om het verhaal visuele context te geven. Qua beeldconcept mikten we op een residentiële woonomgeving, waar de informatie per thema contextueel kracht werd bijgezet met illustraties. Het jaaroverzicht werd zowel intern als extern goed ontvangen, en bood voldoende aanknopingspunten om het project voor het volgende jaar op te schalen.

Bekijk een aantal van onze projecten:

 • 3D renders voor Kyros Hydrogen Solutions

  Gedetailleerde, visuele weergaven van verschillende installaties van Kyros Hydrogen Solutions, voor gebruik op verschillende kanalen en dragers.

 • Een thematische site voor het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis

  We hielpen het CPG om hun uitgebreide publicatie over politiek in de jaren 70 te versterken met digitale content op een thematische website.

 • Rebranding en ontwikkeling huisstijl voor SafeDrivePod

  Na een snelle interne doorontwikkeling van SafeDrivePod, was het hoog tijd om ook de look and feel van het merk naar een hoger niveau te tillen.

 • Illustraties en animaties voor Vesteda

  We maakten illustraties en animaties bij verschillende situaties, thema's en onderwerpen voor huurders van Vesteda.

 • Een laagdrempelig jaaroverzicht voor huurders van Vesteda

  Als pilotproject voor Vesteda maakten we een laagdrempelig jaaroverzicht voor huurders, in de vorm van een infographic.

 • Een kennisportal over gemeenteraadsverkiezingen voor de Gelderland Academie

  Voor alle leden van politieke partijen ontwikkelden we een kennisportal met concrete tips en adviezen in aanloop naar de raadsverkiezingen.

 • 2D en 3D animaties voor Kyros Hydrogen Solutions

  We maakten 2D en 3D animaties om potentiële klanten van Kyros Hydrogen Solutions de turnkey electrolyzers en het productieproces van waterstof te tonen.

 • Een uitgebreid en toegankelijk jaaroverzicht in de vorm van een website voor Vesteda

  We hielpen Vesteda met het opwaarderen van het jaaroverzicht naar een standalone, thematisch ingedeelde website met veel visuele context.

 • Een modulaire sales pack voor Kyros Hydrogen Solutions

  We maakten een modulaire sales pack voor Kyros Hydrogen Solutions: promotioneel drukwerk dat in verschillende samenstellingen kan worden uitgereikt.

 • De Parlementaire Podcast van het CPG

  Voor het CPG maakten we de Parlementaire Podcast over verschillende onderwerpen die de Haagse agenda domineerden in de jaren 70.

 • De SafeDrivePodcast van SafeDrivePod

  Samen met SafeDrivePod produceerden we de safedrivepodcast en tientallen fragmenten voor 'embeds' en social media posts.

 • Beursstand voor Kyros Hydrogen Solutions

  Kyros Hydrogen Solutions neemt jaarlijks deel aan verschillende beurzen, en vroeg ons een booth design te maken voor haar beursstand.

 • Klantonderzoek onder huurders van Vesteda

  We hielpen Vesteda met klantonderzoek in verschillende soorten en maten, om de informatiebehoeften van huurders boven tafel te krijgen.

 • Een dynamisch schoolplan in de vorm van een thematische website voor het Candea College

  We hielpen het Candea College om van hun schoolplan op papier een dynamische, thematische website voor verschillende stakeholders te maken.

 • Contentoptimalisatie en SEO voor Kyros Hydrogen Solutions

  We optimaliseerden de website van Kyros Hydrogen Solutions, voor een betere indexatie, een relevanter informatieaanbod en meer sales qualified leads.

MEER WETEN?

Ik geef graag antwoord op je vragen:

Dion van den Berg
Dion van den Bergstrategie, concept, online & tekst
Dion kan je veel vertellen over strategische, tactische en operationele marketing en communicatie. Hij helpt je bij het bedenken, uitwerken en beheren van effectieve campagnes en het optimaliseren van middelen en kanalen. Ben je op zoek naar lekkere concepten met rake teksten, of een overkoepelende strategie? Vraag hem dan gerust eens op de koffie, of kom gezellig bij ons langs.