De Parlementaire Podcast van het CPG


Samen met het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis maakten we de Parlementaire Podcast, over thema’s die de Haagse agenda domineerden in de jaren 70.

Geanimeerde gesprekken over politieke geschiedenis

We assisteerden het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG) bij het maken van een achtdelige podcast. Deze ‘Parlementaire Podcast’ is een thematische mediaproductie over politiek in de jaren 70. De bedoeling van de Parlementaire Podcast is om contextuele verrijking te bieden bij het meest recente deel uit de serie ‘Parlementaire Geschiedenis van Nederland na 1945’. Een langlopende, zeer omvangrijke boekenreeks van het CPG. De podcast was onderdeel van een brede campagne, waarbij ook het online domein onderdeel is geworden van de reeks. Het doel hiervan was om met verschillende producties de publicatie van het CPG over politiek uit de jaren 70 kracht bij zetten. Samen met het CPG hebben we zo de politiek uit de jaren 70 met behulp van beeld en geluid weer tot leven gebracht.

Samen met het kernteam van het Centrum voor Politieke Geschiedenis hebben we een aantal voorbesprekingen gehouden. Ook hebben we een oriënterend behoeftenonderzoek uitgevoerd. Zo hebben we een goede indruk gekregen van de wensen en verwachtingen van de doelgroep, in relatie tot content over politieke geschiedenis. Op basis van deze resultaten volgde een aantal conceptbesprekingen. Hieruit bleek al snel dat een podcast een hele goede match zou zijn. Zowel voor de doelgroep, als voor het CPG zelf. Het spreken in een studio setting is een tweede natuur voor het CPG. Meer dan eens verschijnen onderzoekers van het CPG in de landelijke media, om politieke gebeurtenissen context te geven vanuit een historisch perspectief. Het idee om een podcast te hosten werd dan ook zeer enthousiast ontvangen, en zo was de #parlementairepodcast geboren.

De verschillende producties die we maakten rondom het thema ‘politiek in de jaren 70’ werden allemaal voorzien van een thematisch tintje. Zonder al te gimmicky te worden, was het wel de bedoeling om een herkenbaar jaren 70 sausje toe te passen. Die thematiek hebben we ook doorgevoerd in de podcast, die als videoregistratie zou worden opgenomen. Na het kaderen van de inhoud, werd de zaal van Theater VIER te Nijmegen omgebouwd tot een jaren 70 set, waar we in een aantal dagen met wisselende presentatoren en gasten alle acht afleveringen van de podcast hebben opgenomen.

Hoewel de podcast eigenlijk een onderdeel is van een groter geheel, kan de podcast ook prima als een op zichzelf staande mediaproductie fungeren. De podcast is echter wel gemaakt voor een vrij specifiek publiek. De doelgroep bestaat kort samengevat uit mensen die vanuit hun beroep, studie of hobby (bovenmatige) interesse hebben voor politiek in de jaren zeventig. Enige voorkennis is dus wel handig, om de verschillende onderwerpen die behandeld worden te kunnen plaatsen binnen de juiste context. Desondanks is de podcast aardig toegankelijk geworden. Niet in de laatste plaats doordat de gasten, onderzoekers van het CPG en presentatoren erg enthousiast zijn over de materie. Ze weten er erg veel van en praten er graag en met veel enthousiasme over. Wanneer je je interesseert voor de onderwerpen die in de podcast aan bod komen, is het luisteren of kijken ernaar absoluut geen straf.

Bekijken op Youtube

Luisteren/kijken op Spotify

Bekijk of beluister op andere kanalen

Bekijk een aantal van onze projecten:

 • Klantonderzoek onder huurders van Vesteda

  We hielpen Vesteda met klantonderzoek in verschillende soorten en maten, om de informatiebehoeften van huurders boven tafel te krijgen.

 • Beursstand voor Kyros Hydrogen Solutions

  Kyros Hydrogen Solutions neemt jaarlijks deel aan verschillende beurzen, en vroeg ons een booth design te maken voor haar beursstand.

 • Een kennisportal over gemeenteraadsverkiezingen voor de Gelderland Academie

  Voor alle leden van politieke partijen ontwikkelden we een kennisportal met concrete tips en adviezen in aanloop naar de raadsverkiezingen.

 • Een uitgebreid en toegankelijk jaaroverzicht in de vorm van een website voor Vesteda

  We hielpen Vesteda met het opwaarderen van het jaaroverzicht naar een standalone, thematisch ingedeelde website met veel visuele context.

 • Een thematische site voor het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis

  We hielpen het CPG om hun uitgebreide publicatie over politiek in de jaren 70 te versterken met digitale content op een thematische website.

 • 2D en 3D animaties voor Kyros Hydrogen Solutions

  We maakten 2D en 3D animaties om potentiële klanten van Kyros Hydrogen Solutions de turnkey electrolyzers en het productieproces van waterstof te tonen.

 • Een modulaire sales pack voor Kyros Hydrogen Solutions

  We maakten een modulaire sales pack voor Kyros Hydrogen Solutions: promotioneel drukwerk dat in verschillende samenstellingen kan worden uitgereikt.

 • Contentoptimalisatie en SEO voor Kyros Hydrogen Solutions

  We optimaliseerden de website van Kyros Hydrogen Solutions, voor een betere indexatie, een relevanter informatieaanbod en meer sales qualified leads.

 • Een dynamisch schoolplan in de vorm van een thematische website voor het Candea College

  We hielpen het Candea College om van hun schoolplan op papier een dynamische, thematische website voor verschillende stakeholders te maken.

 • De SafeDrivePodcast van SafeDrivePod

  Samen met SafeDrivePod produceerden we de safedrivepodcast en tientallen fragmenten voor 'embeds' en social media posts.

 • Illustraties en animaties voor Vesteda

  We maakten illustraties en animaties bij verschillende situaties, thema's en onderwerpen voor huurders van Vesteda.

 • 3D renders voor Kyros Hydrogen Solutions

  Gedetailleerde, visuele weergaven van verschillende installaties van Kyros Hydrogen Solutions, voor gebruik op verschillende kanalen en dragers.

 • De Parlementaire Podcast van het CPG

  Voor het CPG maakten we de Parlementaire Podcast over verschillende onderwerpen die de Haagse agenda domineerden in de jaren 70.

 • Rebranding en ontwikkeling huisstijl voor SafeDrivePod

  Na een snelle interne doorontwikkeling van SafeDrivePod, was het hoog tijd om ook de look and feel van het merk naar een hoger niveau te tillen.

 • Een laagdrempelig jaaroverzicht voor huurders van Vesteda

  Als pilotproject voor Vesteda maakten we een laagdrempelig jaaroverzicht voor huurders, in de vorm van een infographic.

MEER WETEN?

Ik geef graag antwoord op je vragen:

Patrick Davelaar
Patrick DavelaarOntwikkeling en uitvoering beeldconcepten
Patrick helpt je graag met het bedenken en maken van beeld, in de breedste zin van het woord. Er zijn veel mensen die liever kijken dan lezen, dus het vertalen van woorden in beelden is een belangrijke marketing skill. Neem gerust contact met ‘m op als je denkt dat Patrick iets voor je kan betekenen, want hij is ook nog eens zeer vriendelijk in de omgang.