Een thematische website voor het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis


We hielpen het CPG om hun uitgebreide publicatie over politiek in de jaren 70 te versterken met digitale content op een thematische website.

Toegankelijker en sprankelender

Het magnum opus van het CPG is de Serie Parlementaire Geschiedenis van Nederland na 1945. Het is een indrukwekkende reeks boeken over politiek, met inkijkjes, beschouwingen en analyses van wetenschappelijke onderzoekers. Het geeft een compleet beeld van de ontwikkeling van het politieke landschap in een periode die gekenmerkt wordt door extremen en forse maatschappelijke verschuivingen. Hoe prachtig en waardevol zo’n naslagwerk ook is, heel erg toegankelijk of sprankelend is het niet, zo’n pil. Nu is dat ook niet het hoofddoel, maar wel een langgekoesterde wens. Daarom vroeg het CPG ons om mee te denken over manieren om de boekenreeks iets toegankelijker te maken. Zowel inhoudelijk als qua vorm.

Om een goed beeld te krijgen van de context van de boekenreeks, begonnen we bij de inhoudelijke verkenning. Naast inlezen in de materie voerden we een aantal inhoudelijke gesprekken over doelstellingen, doelgroepen, wensen en verwachtingen. Aan de hand van deze input stelden we kaders op, die we toetsten bij een focusgroep. Met deze informatie achter de hand, verkenden we een aantal mogelijke invalshoeken om het geheel in een toegankelijk concept te gieten. Uiteindelijk viel de keuze op een vrij uitgebreide combinatie van middelen, met aan de basis een thematische website.

De combinatie van middelen en processen die in de conceptfase is bedacht en ontworpen, bestond om te beginnen uit branding, een inhoudelijke afbakening en de constructie van een thematische site. Om de herkenbaarheid van het thema te vergroten, ontwierpen we een visuele stijl, gebaseerd op ontwerpprincipes uit de jaren 70. In datzelfde thema blijvend, volgt de indeling van de content op de thematische site enigszins het opmaakstramien van een krant of dagblad. Het geheel moest natuurlijk wel gemakkelijk zijn in gebruik en goed toegankelijk blijven, en toch ook een zekere dynamiek met zich meebrengen. Door voldoende afwisseling aan te brengen qua inhoud en vorm, en op verschillende plekken gerelateerde content aan te bevelen, nodigt de thematische site uit om verder te kijken. De content op de website hebben we dusdanig ingedeeld, dat bezoekers gemakkelijk kunnen filteren. Zowel op type content, als op inhoud.

Uiteindelijk is er een thematische site ontstaan met een enorme hoeveelheid verdiepende artikelen, videoprofielen, archiefmateriaal en zelfs een podcast, die de politiek in de jaren 70 weer tot leven brengen. Gekoppeld aan de website en de aan hetzelfde thema verbonden content, ontwikkelden we een advertentiecampagne op social media die – samen met de organische promotie – zou moeten zorgen voor een bredere bezoekersgroep dan de doelgroep die al bekend was met het CPG. Dat heeft een enorme groei opgeleverd van relevante bezoekers, die naar hartenlust content consumeerden (en nog steeds consumeren) op de thematische site. Op deze manier kijken naar wetenschappelijke publicaties, waarbij je het online domein inzet om de interesse voor (en het bereik van) het onderwerp te vergroten en tegelijk drempels te verlagen, is het CPG (en de beoogde doelgroepen) zeer bevallen. Dit project mogen we gerust een succes noemen, dus het vervolg staat al in de steigers.

Bekijk een aantal van onze projecten:

 • Klantonderzoek onder huurders van Vesteda

  We hielpen Vesteda met klantonderzoek in verschillende soorten en maten, om de informatiebehoeften van huurders boven tafel te krijgen.

 • Beursstand voor Kyros Hydrogen Solutions

  Kyros Hydrogen Solutions neemt jaarlijks deel aan verschillende beurzen, en vroeg ons een booth design te maken voor haar beursstand.

 • 3D renders voor Kyros Hydrogen Solutions

  Gedetailleerde, visuele weergaven van verschillende installaties van Kyros Hydrogen Solutions, voor gebruik op verschillende kanalen en dragers.

 • Contentoptimalisatie en SEO voor Kyros Hydrogen Solutions

  We optimaliseerden de website van Kyros Hydrogen Solutions, voor een betere indexatie, een relevanter informatieaanbod en meer sales qualified leads.

 • Een kennisportal over gemeenteraadsverkiezingen voor de Gelderland Academie

  Voor alle leden van politieke partijen ontwikkelden we een kennisportal met concrete tips en adviezen in aanloop naar de raadsverkiezingen.

 • De Parlementaire Podcast van het CPG

  Voor het CPG maakten we de Parlementaire Podcast over verschillende onderwerpen die de Haagse agenda domineerden in de jaren 70.

 • Een laagdrempelig jaaroverzicht voor huurders van Vesteda

  Als pilotproject voor Vesteda maakten we een laagdrempelig jaaroverzicht voor huurders, in de vorm van een infographic.

 • 2D en 3D animaties voor Kyros Hydrogen Solutions

  We maakten 2D en 3D animaties om potentiële klanten van Kyros Hydrogen Solutions de turnkey electrolyzers en het productieproces van waterstof te tonen.

 • De SafeDrivePodcast van SafeDrivePod

  Samen met SafeDrivePod produceerden we de safedrivepodcast en tientallen fragmenten voor 'embeds' en social media posts.

 • Een uitgebreid en toegankelijk jaaroverzicht in de vorm van een website voor Vesteda

  We hielpen Vesteda met het opwaarderen van het jaaroverzicht naar een standalone, thematisch ingedeelde website met veel visuele context.

 • Rebranding en ontwikkeling huisstijl voor SafeDrivePod

  Na een snelle interne doorontwikkeling van SafeDrivePod, was het hoog tijd om ook de look and feel van het merk naar een hoger niveau te tillen.

 • Een thematische site voor het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis

  We hielpen het CPG om hun uitgebreide publicatie over politiek in de jaren 70 te versterken met digitale content op een thematische website.

 • Een dynamisch schoolplan in de vorm van een thematische website voor het Candea College

  We hielpen het Candea College om van hun schoolplan op papier een dynamische, thematische website voor verschillende stakeholders te maken.

 • Een modulaire sales pack voor Kyros Hydrogen Solutions

  We maakten een modulaire sales pack voor Kyros Hydrogen Solutions: promotioneel drukwerk dat in verschillende samenstellingen kan worden uitgereikt.

 • Illustraties en animaties voor Vesteda

  We maakten illustraties en animaties bij verschillende situaties, thema's en onderwerpen voor huurders van Vesteda.

MEER WETEN?

Ik geef graag antwoord op je vragen:

Dion van den Berg
Dion van den Bergstrategie, concept, online & tekst
Dion kan je veel vertellen over strategische, tactische en operationele marketing en communicatie. Hij helpt je bij het bedenken, uitwerken en beheren van effectieve campagnes en het optimaliseren van middelen en kanalen. Ben je op zoek naar lekkere concepten met rake teksten, of een overkoepelende strategie? Vraag hem dan gerust eens op de koffie, of kom gezellig bij ons langs.