Marketingplan / communicatieplan


…Een plan van aanpak, planning én analysetool voor het ontwerpen, uitvoeren en bijsturen van alle werkzaamheden op het gebied van marketing of communicatie.

Met een concreet, gedetailleerd en gefaseerd plan behaal je keer op keer (en op tijd) je doelen.

Marketingplan / communicatieplan


…Een plan van aanpak, planning én analysetool voor het ontwerpen, uitvoeren en bijsturen van alle werkzaamheden op het gebied van marketing of communicatie.

Met een concreet, gedetailleerd en gefaseerd plan behaal je keer op keer (en op tijd) je doelen.

MET EEN CONCREET PLAN HAAL JE HET MAXIMALE UIT MARKETING EN COMMUNICATIE

Een marketingplan of communicatieplan is een concreet, (grotendeels) visueel hulpmiddel met een duidelijk begin- en eindpunt. Het geeft per specifieke marketing- of communicatiecampagne weer wat, maar ook wie je wil bereiken. Daarnaast helpt het je te duiden wanneer, waar, en op welke manier je dat zou moeten doen, en in welke volgorde er tot in detail geproduceerd en gepubliceerd moet worden. Ook eventuele vervolgacties geef je een plek. Wat moet er bijvoorbeeld na de campagne gebeuren met opgehaalde klantgegevens? Moet er nog een bericht richting een bepaalde doelgroep? Je marketingplan of communicatieplan zorgt dat je geen enkele stap overslaat en op tijd je doelen behaalt.

marketingplan / campagneplan

Wij helpen je desgewenst om al je marketing- en communicatiegerelateerde activiteiten te stroomlijnen, met behulp van een interactief, online marketingplan of communicatieplan. Hierin zijn – naast de publicatiemomenten – ook alle campagnekaders en geproduceerde middelen te vinden. Allemaal handig gesorteerd op datum en op één plek in te zien. Geen gedoe dus met verloren of gemiste mailkettingen, onhandige Excel-sheets en beperkt houdbare WeTransfers.

EEN PRAKTIJKVOORBEELD

Stel je voor, je hebt bedacht dat je het komende jaar meer naamsbekendheid wil genereren voor je bedrijf. Je hebt drie doelgroepen omschreven. Ook heb je een globaal idee van waar deze potentiële klanten het gemakkelijkst te bereiken zijn: op social media, op drie jaarlijkse beurzen, met een periodieke mailing en via Google.

Om die doelgroepen over te halen om met je in zee te gaan, wil je ze gedurende het jaar met drie soorten berichten bereiken. Testimonials van tevreden klanten, productdemo’s en profielschetsen van je medewerkers, voor het persoonlijke sausje. Dat zijn mooie uitgangspunten, maar hoe ga je nu verder?

campagneplan

Je kunt natuurlijk – zolang je aandacht niet verslapt, want je zou niet de eerste zijn – een jaar lang elke week lukraak berichten op social media zetten, een beursstand laten bouwen, elke maand een direct mailing versturen, en je website eenmalig op de schop nemen en hopen op het beste. Je kunt je marketingbudget ook verdelen naar verwachte opbrengst. Moet je wel product demo’s geven op die beurs, of volstaat een online demo of video, zodat je je op de beurs meer kunt richten op de brand experience en het smeden van contacten? Is een periodieke, maandelijkse mailing wel nodig, of kun je beter één keer per kwartaal of seizoen flink uitpakken met iets écht opvallends? En hoe zorg je ervoor dat je gedurende het hele jaar écht interessante updates over je bedrijf kunt blijven delen, zonder jezelf voor de gek te houden? Spoiler: posten om maar iets te posten kost veel tijd, en levert je doorgaans vrij weinig op.

Bepaal waarom en hoe je wie, wanneer en op welke manier moet bereiken, met behulp van een marketingplan of communicatieplan. Zo weet je zeker dat je het meeste resultaat uit je marketinginspanningen haalt. Een strak marketingplan of communicatieplan verdient zichzelf boven de streep al terug, maar natuurlijk ook onder de streep. Denk vooral even aan al die extra beslissingsmakers en beïnvloeders die je op deze manier systematisch en structureel activeert. Een marketingplan of communicatieplan stelt je namelijk in staat om je zuurverdiende euro’s precies dáár in te zetten, waar ze dubbel tellen.

DE VOORDELEN VAN EEN MARKETINGPLAN OF COMMUNICATIEPLAN:

  • Minder overheadkosten en een slimmere besteding van je budget, dankzij een resultaatgerichte aanpak.

  • Een duidelijke planning, waardoor geen enkele deeltaak of deadline meer hoeft te worden gemist.

  • Gestructureerde interne projectcommunicatie en bestandsuitwisseling per deeltaak, dus je werkt nooit meer met achterhaalde informatie.

  • Concrete doelstellingen, doelgroepen, boodschappen, middelen en kanalen, voor elke campagne en elke uiting.

  • Een duidelijke follow-up per campagne of communicatie-uiting, waarmee zowel de resultaatanalyse als de nazorg gedekt zijn.

IN VIER STAPPEN NAAR DE BESTE OPLOSSING:

1. Oriëntatie

Voor we met elkaar in zee gaan, is het handig om vast te stellen of, en hoe we je het beste van dienst kunnen zijn.

We vinden het belangrijk dat we samen door een deur kunnen, dus we beginnen met een kennismakingsgesprek. Kennismakingsgesprekken zijn altijd vrijblijvend bij ons. Jij legt ons je probleem en/of wensen voor en als het klikt tussen ons, dan bedenken we of en hoe we je het beste kunnen helpen. Het kan overigens voorkomen dat we een andere oplossing suggereren, dan waar je in eerste instantie voor kwam. Je krijgt bij ons namelijk niet altijd wat je vraagt, maar wat pást bij je vraag. Geen zorgen, dat gebeurt nooit zonder valide argumenten. We doen je een concreet voorstel, met een uitgebreide onderbouwing. Bovendien sturen we je een transparante, modulair opgebouwde offerte. Er is dus altijd genoeg te kiezen bij ons.

2. Voorbereiding

We gaan niet als een kip zonder kop rennen. We bereiden ons goed voor, zodat er van het begin af aan heldere verwachtingen zijn.

We beginnen elke opdracht met het helder definiëren van de kaders en het opdelen van de klus in deeltaken. Dat scheelt verderop in het proces een boel tijd. Voor elk project gebruiken we een online planningsbord, waar jij als opdrachtgever ook gewoon bij kunt. We gebruiken het voor communicatie, planning, taakinformatie, bestandsuitwisseling en projectmanagement. Zo kun je precies zien wat we allemaal aan het doen zijn, en wanneer. Bij grotere projecten krijgen jij en/of je collega’s zelfs een actieve rol op dit bord. Op deze manier weet iedereen tot in detail wat er van hem of haar verwacht wordt, en dat verkleint de foutmarge.

3. Uitvoering

Als we de kaders op een rijtje hebben en iedereen weet wat ‘ie moet doen, dan gaat de schop in de grond.

Tijdens de uitvoering doorlopen we gestructureerd elke vooraf opgestelde deeltaak, en we betrekken jou, je collega’s én je (potentiële) klanten bij het proces. Het is belangrijk om gedurende een project voldoende ijkpunten te hebben, waarmee we kunnen toetsen of we nog op de goede weg zitten. Bij PAPPENHEIMERS maken we er bovendien een gewoonte van om voortdurend collega’s te betrekken bij elkaars werkzaamheden. Zo proberen we de foutmarge te beperken, en voorkomen we dat we onze creativiteit verliezen. Als iemand over je schouder meekijkt, is het immers een stuk lastiger om elke keer hetzelfde trucje uit te voeren. Echte vastlopers of inspiratieloze momenten vangen we op deze manier ook op, en dat scheelt een boel tijd. Je kunt er dus op rekenen dat jouw project vlot, maar ook secuur wordt uitgevoerd.

4. Vervolg

Wij laten zien wat het project heeft opgeleverd, en geven waar nodig en indien relevant advies over eventuele vervolgstappen.

Marketing- en communicatieprojecten zijn heel divers. Toch hebben ze één ding gemeen: de follow-up. Waar mogelijk (en indien gewenst) dragen we werkzaamheden aan jou en je collega’s over, zodat zo min mogelijk van de investering en verworven kennis verloren gaat. Alles wat wij kunnen, willen we je desgewenst ook leren. We hebben een paar workshops op de plank liggen, maar we ontwikkelen ze ook op maat. Mocht een project voor ons ten einde lopen, maar een vervolg krijgen waar wij niet meer bij betrokken zijn, dan helpen we je desgewenst bij de overdracht. Ook krijg je bij ons toegang tot een groot deel van de tools die we inzetten om jouw project mee te vormen. Op die manier hoef je je nooit exclusief aan ons te binden. Het mag natuurlijk wel, maar het moet niet.

MEER WETEN?

Ik geef graag antwoord op je vragen:

Dion van den Berg
Dion van den Bergstrategie, concept, online & tekst
Dion kan je veel vertellen over strategische, tactische en operationele marketing en communicatie. Hij helpt je bij het bedenken, uitwerken en beheren van effectieve campagnes en het optimaliseren van middelen en kanalen. Ben je op zoek naar lekkere concepten met rake teksten, of een overkoepelende strategie? Vraag hem dan gerust eens op de koffie, of kom gezellig bij ons langs.

BENIEUWD WAAR PAPPENHEIMERS JE NOG MEER MEE KAN HELPEN?