Podcast / vlog


…Maak je doelgroep blij met relevante, verdiepende verhalen, interviews en reportages in beeld of geluid.

Schakel ons in voor professionele hulp bij het opzetten en/of produceren van je podcast of vlog:

Podcast / vlog


…Maak je doelgroep blij met relevante, verdiepende verhalen, interviews en reportages in beeld of geluid.

Schakel ons in voor professionele hulp bij het opzetten en/of produceren van je podcast of vlog:

Een toegankelijke manier om je bereik te vergroten en verdieping te bieden

Er zullen altijd diehard fans zijn van het geschreven woord. Toch kun je er niet omheen dat het gesproken woord het vaak wint, als er een keuze wordt geboden. Vooral als dat gesproken woord gepaard gaat met beeld, is de strijd doorgaans al snel gestreden; de audiovisuele stimuli winnen het van een pagina vol letters. Daar kun je veel van vinden, maar beter maak je er dankbaar gebruik van.

Een podcast of vlog: relatief voordelig en laagdrempelig

Audiovisuele producties zijn vaak betrekkelijk duur en redelijk complex om te maken. Een podcast of vlog is dat doorgaans niet. Bovendien is een bijkomend voordeel dat een podcast of vlog niet alleen laagdrempelig is voor de maker, maar ook voor het publiek. Je hoeft niet de hele tijd scherp te blijven om iets van een podcast of vlog op te steken; je kunt terwijl gewoon wat anders doen.

pappenheimers podcast

Videoplatforms en audioplatforms zijn niet meer weg te denken uit het medialandschap. Het toeval wil dat een groot deel van deze platforms volkomen afhankelijk zijn van user generated content. U maakt, wij draaien, zogezegd. Een perfecte gelegenheid dus voor merken, om de merkbekendheid via die ontzaglijk druk bezochte platforms te vergroten, door er met kwalitatief goede content de aandacht te trekken van relevante doelgroepen.

Een podcast of vlog maken kan zo simpel zijn als een microfoon en/of camera (of zelfs telefoon) aanzetten, beginnen met praten en de opname publiceren op een platform. Pak je het wat professioneler aan, dan begin je met het kaderen van je podcast of vlog: met welk doel ga ik wat aan wie vertellen, wanneer, met wie en op welke wijze? Vervolgens bereid je een draaiboek, script of spreekschema voor per aflevering en zorg je voor een geschikte set en goede apparatuur. Tot slot zorg je ervoor dat je content precies daar terechtkomt, waar de ROI het grootst is. Daar zit dus wel wat werk in. Doe je het echter goed, dan kan je podcast of vlog zomaar een goede brand awareness booster of zelfs lead generator blijken te zijn. Benieuwd hoe je het onderste uit de kan kunt halen? Bekijk onze tips voor het maken van een podcast.

Zoals gezegd: de instap van een podcast of vlog is ontzettend laag. Als het gaat om beeld en geluid, dan biedt vrijwel elke smartphone alle tools voor een goed begin. Kies je echter voor dedicated hardware, dan stijgt de productiekwaliteit enorm. Editing skills spelen daarbij natuurlijk een enorme rol, net als je aanleg voor en ervaring met story telling en presenteren. Ben je in staat om een verhaal terug te brengen tot de kern, te voorzien van voldoende, relevante context, en het geheel een gelaagdheid en stijl mee te geven die ervoor zorgen dat je publiek niet voortijdig afhaakt? Het is een fijne balans, die eigenlijk altijd ontstaat door ervaring: goed oriënteren, goed oefenen en veel feedback verzamelen bij je publiek. Dat kun je natuurlijk in eigen beheer doen, maar je kunt ons ook vragen om je in het zadel te helpen.

WAAROM EEN PODCAST OF VLOG EEN ONTZETTEND GOED IDEE IS

Zoek je een laagdrempelige manier om meer verdieping te bieden aan je doelgroep en zo jezelf, je merk of je aanbod beter over het voetlicht te brengen? Wil je graag je klanten of leveranciers uitvoerig aan het woord laten, om zo de kennis van je doelgroep over je aanbod te vergroten? Of wil je bewijzen dat je inhoudelijk goed op de hoogte bent van je vak, en laten zien dat je in staat bent om verder te kijken dan je neus lang is om zo het vertrouwen te wekken van je doelgroep? Wil je je doelgroep inspireren, wil je ze aanzetten tot denken, of simpelweg vermaken en op die manier binden aan je merk?

Is het antwoord op één van de bovenstaande situaties ‘ja’, dan kan een podcast of vlog mogelijk goed voor je werken, mits je bereid bent te investeren in continuïteit en consistentie: een podcast of vlog valt of staat immers bij de ononderbroken samenhang van de reeks.

Wanneer wij assisteren bij de productie van een podcast of vlog, is de voorbereiding één van de belangrijkste onderdelen. Doorgaans beginnen we met het formuleren van een realistisch, concreet doel. Vervolgens stippelen we een route uit naar dit doel. Dat helpt ons om verstandige keuzes te maken wat betreft inhoud en vorm, en zo voorkomen we dat de ‘zwaarte’ van de productie niet strookt met het doel, het budget of de wederzijdse verwachtingen.

Voorafgaand aan elke productie stellen wij ons de vraag: in hoeverre is dit product op meerdere manieren in te zetten om de kans te vergroten dat het doel behaald wordt? In het geval van een audioproductie is die multi-inzetbaarheid vrij laag. Kiezen we echter voor een productie met video, dan is dat een compleet ander verhaal: een goed verzorgde podcast met beeld biedt de mogelijkheid om op zichzelf staande fragmenten te vervaardigen. Zeker als er gasten aan het woord komen, is een podcastaflevering een ontzettend waardevolle bron van ‘snippets‘ of ‘bytes‘ die ook in een andere context dan de podcast kunnen worden ingezet. Doorgaans is de waarde daarvan in de praktijk zelfs groter dan die van de integrale podcastaflevering: de korte videofragmenten uit de podcast kunnen immers ingezet worden als social media posts, als embeds op websites of zelfs als onderdeel van online advertenties.

Als je podcastaflevering af is, kun je ‘m publiceren en wachten tot er wat gebeurt. Meestal kun je dan heel lang wachten, want met alleen publiceren ben je er niet. Doorgaans is het verstandig om flink wat aandacht te besteden aan de publicatie van elke aflevering, met behulp van crossmediale promotie. Social media posts, publicaties op websites, social advertising, advertsing op content platforms en publicatie op (en SEO van) de eigen website zorgen ervoor dat je podcast en/of individuele afleveringen meer aandacht krijgen. Het is daarbij natuurlijk van belang dat je met name aandacht krijgt van je specifieke doelgroep, dus goede targeting is essentieel. Een kritieke massa bereiken gebeurt niet van de ene op de andere dag, want elke mediaproductie heeft een aanloop nodig. Houd je echter vol en vraag je de doelgroep goed en vaak uit, dan is de kans vrij groot dat de aanhouder wint.

DE VOORDELEN VAN EEN PODCAST OF VLOG:

  • Vergroot het vertrouwen van je publiek in je merk door te laten zien dat je weet waar je het over hebt, en je netwerk actief te betrekken bij de verkenningen in je podcast of vlog.

  • Vergroot de binding van je publiek met je merk door met regelmaat een inkijkje te geven in wat je doet, hoe je dat doel en wat daar het resultaat van is.

  • Bied verdieping aan je doelgroep door met regelmaat je publiek mee te nemen in de verkenning van een bepaald onderwerp of thema.

  • Verklein de afstand tussen je publiek en je merk door veel met ze te delen over de overtuigingen, de beweegredenen, de achtergrond en de ervaringen van je merk.

  • Vergroot de kans dat je top of mind bent zodra je publiek je direct of indirect nodig heeft, doordat ze zich die ene inspirerende, inhoudelijke en vermakelijke aflevering van je podcast herinneren.

  • Geef je merk een gezicht door de presentatie van je podcast te koppelen aan één of enkele personen.

IN VIER STAPPEN NAAR DE BESTE OPLOSSING:

1. Oriëntatie

Voor we met elkaar in zee gaan, is het handig om vast te stellen of, en hoe we je het beste van dienst kunnen zijn.

We vinden het belangrijk dat we samen door een deur kunnen, dus we beginnen met een kennismakingsgesprek. Kennismakingsgesprekken zijn altijd vrijblijvend bij ons. Jij legt ons je probleem en/of wensen voor en als het klikt tussen ons, dan bedenken we of en hoe we je het beste kunnen helpen. Het kan overigens voorkomen dat we een andere oplossing suggereren, dan waar je in eerste instantie voor kwam. Je krijgt bij ons namelijk niet altijd wat je vraagt, maar wat pást bij je vraag. Geen zorgen, dat gebeurt nooit zonder valide argumenten. We doen je een concreet voorstel, met een uitgebreide onderbouwing. Bovendien sturen we je een transparante, modulair opgebouwde offerte. Er is dus altijd genoeg te kiezen bij ons.

2. Voorbereiding

We gaan niet als een kip zonder kop rennen. We bereiden ons goed voor, zodat er van het begin af aan heldere verwachtingen zijn.

We beginnen elke opdracht met het helder definiëren van de kaders en het opdelen van de klus in deeltaken. Dat scheelt verderop in het proces een boel tijd. Voor elk project gebruiken we een online planningsbord, waar jij als opdrachtgever ook gewoon bij kunt. We gebruiken het voor communicatie, planning, taakinformatie, bestandsuitwisseling en projectmanagement. Zo kun je precies zien wat we allemaal aan het doen zijn, en wanneer. Bij grotere projecten krijgen jij en/of je collega’s zelfs een actieve rol op dit bord. Op deze manier weet iedereen tot in detail wat er van hem of haar verwacht wordt, en dat verkleint de foutmarge.

3. Uitvoering

Als we de kaders op een rijtje hebben en iedereen weet wat ‘ie moet doen, dan gaat de schop in de grond.

Tijdens de uitvoering doorlopen we gestructureerd elke vooraf opgestelde deeltaak, en we betrekken jou, je collega’s én je (potentiële) klanten bij het proces. Het is belangrijk om gedurende een project voldoende ijkpunten te hebben, waarmee we kunnen toetsen of we nog op de goede weg zitten. Bij PAPPENHEIMERS maken we er bovendien een gewoonte van om voortdurend collega’s te betrekken bij elkaars werkzaamheden. Zo proberen we de foutmarge te beperken, en voorkomen we dat we onze creativiteit verliezen. Als iemand over je schouder meekijkt, is het immers een stuk lastiger om elke keer hetzelfde trucje uit te voeren. Echte vastlopers of inspiratieloze momenten vangen we op deze manier ook op, en dat scheelt een boel tijd. Je kunt er dus op rekenen dat jouw project vlot, maar ook secuur wordt uitgevoerd.

4. Vervolg

Wij laten zien wat het project heeft opgeleverd, en geven waar nodig en indien relevant advies over eventuele vervolgstappen.

Marketing- en communicatieprojecten zijn heel divers. Toch hebben ze één ding gemeen: de follow-up. Waar mogelijk (en indien gewenst) dragen we werkzaamheden aan jou en je collega’s over, zodat zo min mogelijk van de investering en verworven kennis verloren gaat. Alles wat wij kunnen, willen we je desgewenst ook leren. We hebben een paar workshops op de plank liggen, maar we ontwikkelen ze ook op maat. Mocht een project voor ons ten einde lopen, maar een vervolg krijgen waar wij niet meer bij betrokken zijn, dan helpen we je desgewenst bij de overdracht. Ook krijg je bij ons toegang tot een groot deel van de tools die we inzetten om jouw project mee te vormen. Op die manier hoef je je nooit exclusief aan ons te binden. Het mag natuurlijk wel, maar het moet niet.

MEER WETEN?

Ik geef graag antwoord op je vragen:

Patrick Davelaar
Patrick DavelaarOntwikkeling en uitvoering beeldconcepten
Patrick helpt je graag met het bedenken en maken van beeld, in de breedste zin van het woord. Er zijn veel mensen die liever kijken dan lezen, dus het vertalen van woorden in beelden is een belangrijke marketing skill. Neem gerust contact met ‘m op als je denkt dat Patrick iets voor je kan betekenen, want hij is ook nog eens zeer vriendelijk in de omgang.

BENIEUWD WAAR PAPPENHEIMERS JE NOG MEER MEE KAN HELPEN?