Tekst & storytelling:
copywriter of tekstschrijver


…Wij schrijven creatieve en effectieve teksten voor jouw mediaproductie, plan of rapport.

Aantrekkelijke, doelgerichte teksten zijn bepalend voor het succes van jouw project of mediaproductie.

Tekst & storytelling: copywriter of tekstschrijver


…Wij schrijven begrijpelijke, creatieve en effectieve teksten voor jouw mediaproductie, plan of rapport.

Aantrekkelijke, heldere en doelgerichte teksten zijn bepalend voor het succes van jouw project of mediaproductie.

DE BASIS VAN ELKE BOODSCHAP

Goed geformuleerde, begrijpelijke teksten zijn onmisbaar voor elk bedrijf en elke organisatie. Of het nu gaat om interne stukken of boodschappen voor externe doelgroepen; gestructureerde, heldere en pakkende teksten bepalen of je gaat falen of stralen. Spelling en formulering zijn van belang, maar het échte verschil maak je met creativiteit, inlevingsvermogen, verteltechniek, toon en – niet onbelangrijk – de juiste intentie. Een copywriter of tekstschrijver helpt je daarbij.

Iedereen kan schrijven of typen, toch? Maar waarom brengt de ene tekst mensen helemaal in vervoering, terwijl een andere tekst al na een paar regels opzij geschoven wordt? Dat is het verschil dat een tekstschrijver of copywriter kan maken; door veel variabelen en disciplines samen te brengen, wordt elke tekst een verhaal dat de moeite waard is om te lezen.

Wij verdiepen ons in de materie, het publiek, het doel en de uiteindelijke verschijningsvorm van een tekst en de kanalen waarop de tekst gebruikt gaat worden. We zijn goed in luisteren, onderzoeken, analyseren, (be)argumenteren en overtuigen. Met behulp van een vlotte pen brengen we al deze vaardigheden samen in een lekker, helder en doelgericht verhaal. Dat verhaal is bedoeld voor een specifiek publiek, dat expliciete én impliciete wensen en verwachtingen heeft. Wij kennen onze Pappenheimers, dus door te luisteren en te observeren weten we precies hoe we ze moeten activeren. Dus inderdaad; iedereen kan typen, maar niet iedereen is een verhalenverteller.

Teksten schrijf je bijna nooit voor jezelf, maar vrijwel altijd voor een ander. Als het even kan, raadplegen we tijdens het formuleren en omschrijven van jouw boodschap niet alleen jou, maar ook ook jouw doelgroep. Wij schrijven dus vrijwel nooit letterlijk wat jij wil; we zoeken zoveel mogelijk aansluiting bij de mensen voor wie de tekst daadwerkelijk bedoeld is. Zo maximaliseren we het gewenste effect van de boodschap. Als je een ander wil informeren, overtuigen, of zelfs een (re)actie bij hem of haar wil uitlokken, dan zul je met je argumentatie en presentatie zoveel mogelijk drempels moeten weghalen, in plaats van opwerpen.

Wij stellen ons onafhankelijk op, zodat alle belangen gediend worden. Zo sluiten de teksten die wij produceren aan bij de behoeften van alle betrokkenen. Zowel jij als jouw doelgroep moeten een gevoel van herkenning, maar ook van erkenning krijgen. We doen niet aan loze beloften of arrogant, pretentieus gedoe. Maar we zijn ook niet bang om gepaste trots of bekwaamheid uit te dragen. We brengen een authentiek, doelgericht verhaal, dat goed aansluit bij de belevingswereld van de doelgroep én de opdrachtgever.

Mocht je twee vliegen in één klap willen slaan, dan zit je hier goed; we zijn namelijk erg bedreven in de optimalisatie van teksten voor online gebruik (SEO en leesbaarheid). Daar gaat wat kaderend werk aan vooraf, maar dat is niet voor niets (letterlijk en figuurlijk, overigens). Wat je ervoor terugkrijgt, zijn teksten voor je website, socials of ads, die voorzien zijn van de juiste keywords, strings, tags en mentions. Ook de opbouw, opmaak, focus, volgordelijkheid en het taalniveau krijgen de aandacht die ze verdienen.

Er zijn maar weinig mensen die je blij maakt met een hele lap tekst, of een ellenlang verhaal. We houden het daarom graag zo kort mogelijk. Hier zou je dus kunnen stoppen met lezen, we hebben ons punt gemaakt.

Wil je toch meer weten? Daarom heb je waarschijnlijk op dit tekstelement geklikt. Je zult wel denken: “Waarom staat er zo’n enorme lap tekst bij die titel?” Nou, soms zijn een paar woorden genoeg en soms moet je wat extra moeite doen om mensen te overtuigen. Wij geven mensen graag de keuze. Daarom passen we het principe van oprolbaarheid toe: we beginnen met de kern en hoe verder je komt, des te gedetailleerder het verhaal wordt. Soms ‘verstoppen’ we zelfs een hele grote stukken van het verhaal, zoals op deze pagina het geval is.

Staat hier voor je gevoel véél meer tekst dan je lief is? Dan is daar vaak een expliciete reden voor. Misschien ben jij wel niet onze doelgroep. Misschien ben je niet eens tot hier gekomen, omdat jij aan die paar woorden in de kop al meer genoeg had. Of misschien ben je gewoon heel nieuwsgierig. Dat is maar goed ook, want misschien hebben we dit hele verhaal wel geschreven om je uiteindelijk een stukje verderop te belonen. Daarom gebruiken we ook die dikgedrukte, cursieve letters, om je verder het verhaal in te lokken. Ben je er nog steeds? Mooi, want dan gaan we je nu belonen: de kans is groot dat – nu je helemaal tot hier gekomen bent – we een échte, betekenisvolle connectie met je kunnen maken. En geloof ons maar; dat zijn met afstand de leukste en lucratiefste samenwerkingen. Niet alleen voor ons hé, maar ook voor jou!

Soms schrijven we echter ook gewoon lange teksten (longform of longread) om beter te scoren in zoekmachines (met nog een hele verzameling andere schrijftechnieken). Hoe dan ook: één van onze sterke punten is om een tekst terug te brengen tot de kern. Zoals je ziet kunnen we je ook mee de diepte in nemen. Hou jij wel van een beetje diepgang? Wij ook! Maar soms heb je daar maar een paar woorden voor nodig; lees de titel van dit stukje nog maar eens. 😉

tekst en storytelling

EEN COPYWRITER OF TEKSTSCHRIJVER VOOR ELKE KLUS

Soms richt een copywriter of tekstschrijver zich uitsluitend op één discipline of schrijfstijl. Wij zijn iets flexibeler. Zo schrijven wij wervende, informatieve, onderhoudende en activerende/converterende teksten. We doen dat binnen verschillende taalniveaus en voor verschillende toepassingen en disciplines:

pappenheimers podcast

Leuk zo’n nieuwe website, maar hoe krijg je ‘m gevuld met relevante, goed scorende content? Nou, door een copywriter of tekstschrijver van Pappenheimers in te schakelen. We kunnen je eenmalig, maar ook structureel helpen met het produceren van goede, indexeerbare en converterende content. Dat kunnen statische pagina’s zijn, maar ook dynamische elementen, artikelen, posts, cases, testimonials, call to actions, noem het maar op. Webteksten voorzien we daarnaast graag van de juiste zoekmachineoptimalisatie (SEO), zodat je zowel op de lange als op de korte termijn wat aan je investering hebt.

Heb je hulp nodig bij het structureren van een adviesrapport, projectverslag, jaarverslag, aanbesteding, subsidieaanvraag of een ander, zakelijk rapport? Heb je behoefte aan structuur, overzicht, een uniforme toon en stijl en moeten er verschillende bronnen worden geraadpleegd en/of samengevoegd? Geen probleem, we helpen je er graag mee uit de brand. Mocht je er behoefte aan hebben, dan regelen we ook de opmaak en zelfs de productie voor je.

Wil je een diepgaand verhaal over een specifiek onderwerp, en mag dat ook voorzien worden van de nodige, stilistische saus? We hebben onze pen al in de aanslag, maar ook onze fotocamera, om je artikel desgewenst van de juiste visuele aankleding te voorzien.

Wil je een specialist, een klant of een ander, buitengewoon interessant persoon aan het woord laten op één van je kanalen? En het liefst ook op een gestructureerde, aantrekkelijke manier? Een copywriter of tekstschrijver van Pappenheimers helpt je om de onderste steen boven te halen, zonder gelijk het onderste uit de kan te willen halen. Het resultaat van deze aanpak is een authentiek, geloofwaardig interview waar zowel de opdrachtgever, de geïnterviewde als de lezer blij van worden.

Het gesproken woord heeft net zoveel baat bij een tekstschrijver of copywriter als het geschreven woord. Laat ons je helpen om structuur aan te brengen, je tekst in te korten of aan te scherpen, of zelfs verwachtingspatronen te doorbreken, zodat je publiek de hele tijd geboeid blijft.

Wil je pakkende berichten op social media, die daadwerkelijk gelezen worden? Speels of serieus, amicaal of gepast zakelijk, met of zonder tags en mentions; een tekstschrijver of copywriter verhoogt de kwaliteit en verbetert de effectiviteit van je social media berichten en bedrijfs- of organisatieprofiel. Bovendien vergeet je nooit meer iets te posten en komt er nooit meer wat belangrijkers tussen, wanneer wij je – met behulp van een gestructureerde content planning – assisteren bij het beheren en optimaliseren van je socials.

We gedijen allemaal goed bij het zien van voorbeelden. Een case of praktijkvoorbeeld kan uit verschillende componenten bestaan: een klus bij een klant, een specifieke techniek, methode of oplossing, of een gebeurtenis in het verleden die je probeert te reproduceren (of juist te voorkomen). Een specifiek artikel dat een gebeurtenis uit de praktijk omschrijft – als voorbeeld voor een toekomstige (gewenste) situatie – heeft vaak veel overtuigingskracht in zich. Wij helpen je aan een uitgebreide, doelgerichte omschrijving en brengen daarbij nog iets zeer waardevols aan tafel: een onafhankelijke blik van buiten op de materie.

Wij helpen je om op voorhand relevante vragen van klanten over een product of dienst te beantwoorden. Een productomschrijving helpt je klanten om te duiden wat het is, wat het doet, wat het oplevert en waar allemaal rekening mee gehouden moet worden bij de aanschaf of het gebruik. Dat kan een simpele opsomming zijn, maar ook een uitgebreide tekst met fact sheets en datavisualisaties.

Landing pages en call to actions (CTA) zijn essentiële onderdelen van vrijwel elke (online) campagne. Een landing page is een specifieke plek op een website waar bezoekers exclusief via een campagnekanaal op binnenkomen. Vervolgens worden zij met een call to action tot een specifieke actie of handeling verleid. We helpen je desgewenst niet alleen met de teksten en A-B versies, maar ook met de grafische aankleding (video, animatiefotografie of illustratie). Dat doen we niet op de gok: we laten ons graag inspireren (en sturen) door data te combineren met creativiteit. Een copywriter of tekstschrijver kan van grote toegevoegde waarde zijn voor het maken van converterende copy, zeker als daarbij ook de juiste data wordt betrokken.

Je verhaal in de media krijgen is een kunst op zich. Toegegeven: soms is het een koud kunstje, maar af en toe vraagt het om wat meer finesse. Naast het hebben van de juiste contacten, is een ervaren pen ook handig. Wij weten met welke specifieke schrijfstijl en tekststructuur we grote, professionele outlets, maar ook de kleinere, lokale kanalen en platforms prikkelen.

Hulp nodig bij het optuigen of uitwerken van een tekst voor een video of podcast? Dankzij onze lange ervaring met het maken van video– en live-producties, kunnen we je een goed eind op weg helpen met de inhoudelijke afbakening en/of structuur. Naast een voice-over of script kunnen we uiteraard ook de gehele videoproductie voor je faciliteren.

Heb je al een tekst, maar wil je dat een professional het voor je nakijkt? Geen probleem. Een tekstschrijver of copywriter voert redactie over je tekst, door de spelling, grammatica. opbouw, en structuur van je tekst te controleren. Verwacht echter geen ‘u vraagt, wij draaien’ als wij redigeren. Als we het gevoel hebben dat het voordeliger en/of efficiënter is om zelf iets ‘vers’ voor je te schrijven, dan zullen we dat op tijd aan je melden.

Geen idee hoe je ervoor zorgt dat je teksten beter indexeren in zoekmachines? Teksten optimaliseren voor web is geen invuloefening, maar in grote mate afhankelijk van de inhoud en context. Laat ons je helpen met bijvoorbeeld meta-informatie, zoekwoorden, strings, koppen, snippets, links, opbouw, oprolbaarheid, indeling, leesbaarheid (visueel en inhoudelijk) en het elimineren van duplicaatcontent. SEO in optima forma mag dan misschien wat kosten, maar het levert je ook flink wat op.

Wil je zelf schrijven, maar heb je moeite met het structureren van je verhaal? Een copywriter of tekstschrijver kan je verhaal schetsen en structureren. We helpen je graag bij het maken van een tekststructuur voor je essay, rapport, artikel, webtekst, of script. Met een gedegen tekstplan krijg je een klein duwtje in de rug, wat soms een groot verschil maakt voor het eindproduct.

Op zoek naar een knetterende merknaam, een scherpe pay-off, merkbelofte, of een slimme slogan voor een campagne, die lang blijft plakken? Een tekstschrijver of copywriter van Pappenheimers stelt je in staat om een heleboel opties te verkennen, die allemaal voorzien zijn van argumenten voor en tegen. Zo weet je zeker dat je een goed onderbouwde keuze kunt maken uit een groot aantal suggesties.

WAAROM JE EEN TEKSTSCHRIJVER/COPYWRITER ZOU MOETEN INSCHAKELEN:

  • Wij zijn de redding voor iedereen die zelf geen woord uit zijn of haar pen krijgt.

  • Een tekstschrijver of copywriter weet vaak precies de juiste boodschap met het juiste gevoel te verwoorden.

  • We geven je de zekerheid dat je teksten en koppen de aandacht trekken en uitnodigen om door te lezen.

  • Dankzij ons houd je grip op je boodschap: de opbouw en formulering van je teksten leiden de lezer niet af van het oorspronkelijke tekstdoel.

  • We helpen je om precies datgene wat in je hoofd zit op papier te krijgen, maar dan op een manier die anderen ook begrijpen.

  • De kans is groot dat wij teksten een stuk sneller produceren dan jij. Dat zeggen we niet om je te beledigen, maar oefening baart kunst: in ons geval is dat het vermogen om keer op keer vrijwel overal in rap tempo en op een aantrekkelijke manier iets relevants over te kunnen schrijven.

  • Wij hebben geen last van bedrijfsblindheid of beroepsdeformatie. Wat voor jou gesneden koek lijkt, of – om binnen het thema te blijven – te simpel voor woorden is, kan voor een ander al snel abracadabra lijken. Wij zorgen voor context, beeldspraak en stijlfiguren, en buigen ons over zinslengte, alineaopbouw en ritme. Zo zorgen we dat jouw doelgroep niet alleen de kern, maar ook de nuances van je boodschap begrijpt.

IN VIER STAPPEN NAAR DE BESTE OPLOSSING:

1. Oriëntatie

Voor we met elkaar in zee gaan, is het handig om vast te stellen of, en hoe we je het beste van dienst kunnen zijn.

We vinden het belangrijk dat we samen door een deur kunnen, dus we beginnen met een kennismakingsgesprek. Kennismakingsgesprekken zijn altijd vrijblijvend bij ons. Jij legt ons je probleem en/of wensen voor en als het klikt tussen ons, dan bedenken we of en hoe we je het beste kunnen helpen. Het kan overigens voorkomen dat we een andere oplossing suggereren, dan waar je in eerste instantie voor kwam. Je krijgt bij ons namelijk niet altijd wat je vraagt, maar wat pást bij je vraag. Geen zorgen, dat gebeurt nooit zonder valide argumenten. We doen je een concreet voorstel, met een uitgebreide onderbouwing. Bovendien sturen we je een transparante, modulair opgebouwde offerte. Er is dus altijd genoeg te kiezen bij ons.

2. Voorbereiding

We gaan niet als een kip zonder kop rennen. We bereiden ons goed voor, zodat er van het begin af aan heldere verwachtingen zijn.

We beginnen elke opdracht met het helder definiëren van de kaders en het opdelen van de klus in deeltaken. Dat scheelt verderop in het proces een boel tijd. Voor elk project gebruiken we een online planningsbord, waar jij als opdrachtgever ook gewoon bij kunt. We gebruiken het voor communicatie, planning, taakinformatie, bestandsuitwisseling en projectmanagement. Zo kun je precies zien wat we allemaal aan het doen zijn, en wanneer. Bij grotere projecten krijgen jij en/of je collega’s zelfs een actieve rol op dit bord. Op deze manier weet iedereen tot in detail wat er van hem of haar verwacht wordt, en dat verkleint de foutmarge.

3. Uitvoering

Als we de kaders op een rijtje hebben en iedereen weet wat ‘ie moet doen, dan gaat de schop in de grond.

Tijdens de uitvoering doorlopen we gestructureerd elke vooraf opgestelde deeltaak, en we betrekken jou, je collega’s én je (potentiële) klanten bij het proces. Het is belangrijk om gedurende een project voldoende ijkpunten te hebben, waarmee we kunnen toetsen of we nog op de goede weg zitten. Bij PAPPENHEIMERS maken we er bovendien een gewoonte van om voortdurend collega’s te betrekken bij elkaars werkzaamheden. Zo proberen we de foutmarge te beperken, en voorkomen we dat we onze creativiteit verliezen. Als iemand over je schouder meekijkt, is het immers een stuk lastiger om elke keer hetzelfde trucje uit te voeren. Echte vastlopers of inspiratieloze momenten vangen we op deze manier ook op, en dat scheelt een boel tijd. Je kunt er dus op rekenen dat jouw project vlot, maar ook secuur wordt uitgevoerd.

4. Vervolg

Wij laten zien wat het project heeft opgeleverd, en geven waar nodig en indien relevant advies over eventuele vervolgstappen.

Marketing- en communicatieprojecten zijn heel divers. Toch hebben ze één ding gemeen: de follow-up. Waar mogelijk (en indien gewenst) dragen we werkzaamheden aan jou en je collega’s over, zodat zo min mogelijk van de investering en verworven kennis verloren gaat. Alles wat wij kunnen, willen we je desgewenst ook leren. We hebben een paar workshops op de plank liggen, maar we ontwikkelen ze ook op maat. Mocht een project voor ons ten einde lopen, maar een vervolg krijgen waar wij niet meer bij betrokken zijn, dan helpen we je desgewenst bij de overdracht. Ook krijg je bij ons toegang tot een groot deel van de tools die we inzetten om jouw project mee te vormen. Op die manier hoef je je nooit exclusief aan ons te binden. Het mag natuurlijk wel, maar het moet niet.

MEER WETEN?

Ik geef graag antwoord op je vragen:

Dion van den Berg
Dion van den Bergstrategie, concept, online & tekst
Dion kan je veel vertellen over strategische, tactische en operationele marketing en communicatie. Hij helpt je bij het bedenken, uitwerken en beheren van effectieve campagnes en het optimaliseren van middelen en kanalen. Ben je op zoek naar lekkere concepten met rake teksten, of een overkoepelende strategie? Vraag hem dan gerust eens op de koffie, of kom gezellig bij ons langs.

BENIEUWD WAAR PAPPENHEIMERS JE NOG MEER MEE KAN HELPEN?