Marketingplan / campagneplanning


…Een plan van aanpak én planning voor het ontwerpen en uitvoeren van je marketingcampagne(s)

Met een concreet marketingplan behaal je keer op keer op tijd je marketingdoelen.

Direct een afspraak maken?

Marketingplan / campagneplanning


…Een plan van aanpak én planning voor het ontwerpen en uitvoeren van je marketingcampagne(s)

Met een concreet marketingplan behaal je keer op keer op tijd je marketingdoelen.

Direct een afspraak maken?

HAAL HET MAXIMALE UIT MARKETING MET EEN MARKETINGPLAN

Een campagneplanning of marketingplan is een concreet, visueel hulpmiddel met een duidelijk begin- en eindpunt. Het geeft per specifieke marketingcampagne weer wat, maar ook wie je wil bereiken. Daarnaast helpt het je te duiden wanneer, waar, en op welke manier je dat zou moeten doen. Ook eventuele vervolgacties geef je een plek. Wat moet er bijvoorbeeld na de campagne gebeuren met opgehaalde klantgegevens? Moet er nog een bericht richting een bepaalde doelgroep? Je marketingplan zorgt dat je geen enkele stap overslaat en op tijd je doelen behaalt.

marketingplan / campagneplan

Wij helpen je desgewenst om al je marketingactiviteiten te stroomlijnen, met behulp van een interactief, online marketingplan. Hierin zijn, naast de publicatiemomenten, ook alle campagnekaders en geproduceerde middelen te vinden. Allemaal handig gesorteerd op datum, en op één plek in te zien. Geen gedoe dus met verloren of gemiste mailkettingen, onhandige Excel-sheets en beperkt houdbare WeTransfers.

EEN PRAKTIJKVOORBEELD

Stel je voor, je hebt bedacht dat je het komende jaar meer naamsbekendheid wil genereren voor je bedrijf. Je hebt drie doelgroepen omschreven, en ook een globaal idee van waar deze potentiële klanten het gemakkelijkst te bereiken zijn: op social media, op drie jaarlijkse beurzen, met een periodieke mailing en via Google.

Om die doelgroepen over te halen om met je in zee te gaan, wil je ze gedurende het jaar met drie soorten berichten bereiken. Testimonials van tevreden klanten, productdemo’s en profielschetsen van je medewerkers, voor het persoonlijke sausje. Dat zijn mooie uitgangspunten, maar hoe ga je nu verder?

campagneplan

Je kunt natuurlijk – zolang het top of mind blijft – elke week lukraak berichten op social media zetten, een beursstand huren, elk kwartaal een direct mailing versturen, en je website eenmalig op de schop nemen en hopen op het beste. Je kunt je marketingbudget ook verdelen naar verwachte opbrengst. Moet je wel productdemo’s geven op die beurs, of volstaat een online video, zodat je je op de beurs meer kunt richten op brand experience? Is een periodieke, maandelijkse mailing wel nodig, of kun je beter één keer flink uitpakken met iets écht opvallends? En hoe zorg je ervoor dat je gedurende het hele jaar écht interessante updates over je bedrijf kunt blijven delen, zonder jezelf voor de gek te houden? Spoiler: posten alleen maar om het posten kost veel tijd, en levert je weinig tot niets op.

Bepaal waarom en hoe je wie, wanneer en op welke manier moet bereiken, met behulp van een marketingplan. Zo weet je zeker dat je het meeste resultaat uit je marketinginspanningen haalt. Een strak marketingplan verdient zichzelf boven de streep al terug, maar natuurlijk ook onder de streep. Denk vooral even aan al die extra mensen die je activeert. Een marketingplan stelt je namelijk in staat om je zuurverdiende euro’s precies dáár in te zetten, waar ze dubbel tellen.

DE VOORDELEN VAN EEN MARKETINGPLAN:

  • Minder overheadkosten en een slimmere besteding van je marketingbudget, dankzij een resultaatgerichte aanpak.

  • Een duidelijke planning, waarmee geen enkele deeltaak of deadline meer hoeft te worden gemist.

  • Gestructureerde communicatie en bestandsuitwisseling per deeltaak, dus je werkt nooit meer met achterhaalde informatie.

  • Concrete doelstellingen, doelgroepen, boodschappen, middelen en kanalen, voor elke marketingcampagne of PR-uiting.

  • Een duidelijke follow-up per campagne, waarmee zowel de resultaatanalyse als de nazorg gedekt zijn.

IN VIER STAPPEN NAAR DE BESTE OPLOSSING:

1. Oriëntatie

Voor we met elkaar in zee gaan, is het handig om vast te stellen hoe we je het beste van dienst kunnen zijn. We vinden het belangrijk dat we samen door een deur kunnen, dus we beginnen met een kennismakingsgesprek. Jij legt ons je probleem en/of wensen voor en als het klikt tussen ons, dan bedenken we hoe we je het beste kunnen helpen.

Het kan voorkomen, dat we een andere oplossing suggereren, dan waar je in eerste instantie voor kwam. Je krijgt bij ons namelijk niet altijd wat je vraagt, maar wat pást bij je vraag. Geen zorgen, dat gebeurt nooit zonder valide argumenten. We doen je een concreet voorstel, met een uitgebreide onderbouwing. Bovendien sturen we je een transparante, modulair opgebouwde offerte. Er is dus altijd genoeg te kiezen bij ons.

2. Voorbereiding

We gaan niet als een kip zonder kop rennen. We bereiden ons kort, maar goed voor. Dat doen we door de kaders van de opdracht helder te definiëren en de klus op te delen in deeltaken. Dat scheelt verderop in het proces een boel tijd. Iedereen weet immers tot in detail wat er van hem of haar verwacht wordt, en dat verkleint de foutmarge.

Voor elk project gebruiken we een online planningsbord, waar jij als opdrachtgever ook gewoon bij kunt. Zo kun je precies zien wat we allemaal aan het doen zijn, en wanneer. Bij grotere projecten krijgen jij en/of je collega’s zelfs een actieve rol op dit bord. We gebruiken het voor communicatie, planning, taakinformatie en projectmanagement in het algemeen.

3. Uitvoering

Als we alle kaders op een rijtje hebben en iedereen weet wat ‘ie moet doen, dan gaat de schop in de grond. We doorlopen elke deeltaak, en betrekken jou en je (potentiële) klanten bij elk afgerond tussen- en eindproduct bij het proces. Zo hebben we gedurende het project voldoende ijkpunten om mee te toetsen of we nog op de goede weg zitten.

Bij PAPPENHEIMERS maken wij er een gewoonte van om voortdurend collega’s te betrekken bij elkaars werkzaamheden. Zo proberen we de foutmarge te beperken, en voorkomen we dat we onze creativiteit verliezen. Als iemand over je schouder meekijkt, is het immers een stuk lastiger om elke keer hetzelfde trucje uit te voeren. Echte vastlopers of inspiratieloze momenten vangen we op deze manier ook op, en dat scheelt een boel tijd. Je kunt er dus op rekenen dat jouw project vlot, maar ook secuur wordt uitgevoerd.

4. Vervolg

Marketingactiviteiten mogen dan uiteenlopend zijn qua vorm en inhoud, toch hebben ze één ding gemeen: er is altijd een follow-up. Wij laten zien wat het project heeft opgeleverd, en geven waar nodig advies over vervolgstappen. Ook dragen we werkzaamheden aan jou en je collega’s over, zodat zo min mogelijk van de investering en verworven kennis verloren gaat.

Alles wat wij kunnen, willen we je desgevraagd ook leren. We hebben een paar workshops op de plank liggen, maar we ontwikkelen ze ook op maat. Mocht een project voor ons ten einde lopen, maar een vervolg krijgen waar wij niet meer bij betrokken zijn, dan helpen we je desgewenst bij de overdracht. Ook krijg je bij ons toegang tot een groot deel van de tools die we inzetten om jouw project mee te vormen. Op die manier hoef je je nooit exclusief aan ons te binden. Het mag natuurlijk wel, maar het moet niet.

MEER WETEN?

Ik geef graag antwoord op je vragen:

Dion van den Berg
Dion van den Bergstrategie, concept, online & tekst
Dion kan je veel vertellen over strategische en tactische marketing. Hij helpt je bij het bedenken van effectieve campagnes en het optimaliseren van je marketingmiddelen en -kanalen. Ben je op zoek naar lekkere concepten met rake teksten, of een overkoepelende marketingstrategie? Vraag hem dan gerust eens op de koffie, of kom gezellig bij ons langs.