Marketingstrategie


…Een marketingstrategie op maat: van A tot Z, of van A óf Z.

Dankzij ons strategisch marketing model beschik je in korte tijd over een marketingstrategie die precies past bij jouw merk.

Marketingstrategie


…Een marketingstrategie op maat: van A tot Z, of van A óf Z.

Dankzij ons strategisch marketing model beschik je in korte tijd over een marketingstrategie die precies past bij jouw merk.

GEEF BETEKENIS AAN JE MERK

De effectiviteit van marketing begint bij de strategische afbakening. Het laat je allereerst zien hoe je merk er momenteel voorstaat. Vervolgens helpt het je om te bepalen wat je met je merk wil bereiken. Tot slot geeft het duidelijkheid over wat ervoor nodig is om daar te komen, en biedt het een manier om onderweg te toetsen of je nog wel op de goede weg zit.

marketingstrategie

Om je stevig en snel in het marketingzadel te helpen, hebben we een strategisch marketingmodel ontwikkeld. Hiermee kunnen we in korte tijd een overzichtelijke, strategische afbakening voor je maken. Geen wollig gezwets dus, maar toepasbare, begrijpelijke en overzichtelijke kaders, waar je direct mee aan de slag kunt.

Hoewel ons model in eigen keuken is ontwikkeld, hebben we natuurlijk niet het wiel opnieuw uitgevonden. Onderdelen uit theorieën, modellen en methoden waar wij blij van worden, zijn samengevoegd tot één, modulair geheel. We hebben variabelen in ons model verwerkt, waarvan we uit eigen ervaring weten dat ze goed te vertalen zijn naar de dagelijkse praktijk.

Schaalbaar en op maat

Een belangrijk kenmerk van ons strategisch marketing model, is dat het modulair is opgezet. Het is dus geen kwestie van ‘alles of niets’; we kunnen jouw marketingstrategie gemakkelijk inperken, of juist uitbreiden met meer of minder modules. Zo is er voor vrijwel ieder budget en elke situatie wel een zinvolle, werkbare strategie uit te denken. We bieden zelfs een XS-versie aan, voor mensen die toch een goed fundament wensen, maar een kleine beurs hebben.

EEN UITGEBREIDE ÉN COMPACTE MARKETINGSTRATEGIE

Verwacht van ons geen eindeloze verhandelingen op stapels papier, maar een kernachtig, toepasbaar en realistisch strategisch overzicht. We houden het graag compact, begrijpelijk en vooral werkbaar. Het gaat er namelijk om dat we een basis creëren, van waaruit we snel tot handelen kunnen overgaan. Als we zo snel mogelijk op kleine schaal middelen en campagnes inzetten, kunnen we de resultaten namelijk meten in de praktijk en zo direct de effectiviteit van je marketing verbeteren. Om hier een vertrekpunt voor te realiseren, doorlopen we (een paar van) de volgende stappen:

We beginnen bij de basis. Het draait hier om redelijk abstracte, overkoepelende definities, zoals missie, visie, kernwaarden en merkwaarden. In een vraaggesprek halen we de benodigde informatie bij je op, waarna wij de input verwerken tot korte, kernachtige, feitelijke omschrijvingen.

Hier beginnen we de overkoepelende definities te concretiseren. We vormen de missie, visie, kern- en merkwaarden om tot toepasbare, minder abstracte en meer klantgerichte beloften. We verleggen de focus: ‘van binnen naar buiten’, wordt hier ‘van buiten naar binnen’.

We maken een korte, bondige omschrijving van het speelveld waarin je merk zich begeeft.  Welke kansen liggen er? Waar ben je goed in, wat kan beter? Wat doet de concurrentie, en hoe kun je daar slim op inspelen? Zo ontdekken we waarin je merk precies voor- of achterloopt op de concurrentie.

Hoe meer we van je doelgroep weten, des te groter is de kans dat je marketingdoelen worden bereikt. Daarom omschrijven we de doelgroepen die relevant zijn voor jouw merk. In eerste instantie beperken we ons tot de primaire doelgroep: (potentiële) klanten waarbij de kans op succes het grootst is. Met ‘succes’ bedoelen we het behalen van het marketingdoel, afgezet tegen de benodigde investering in tijd en geld.

Daarnaast maken we een gedetailleerde beschrijving van een fictief persoon, die naadloos binnen je doelgroep zou passen. Dankzij dit persona verandert de doelgroep van een anonieme verzameling mensen, in een herkenbaar individu. Het terugbrengen van een groep personen tot een individu, helpt enorm bij het gericht communiceren. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om meerdere doelgroepen en/of persona’s in beeld te brengen.

Een product-marktcombinatie of PMC helpt je om alle marketingmiddelen die je in huis hebt, op hetzelfde doel te richten. Daarnaast zorgt het ervoor dat jouw aanbod en de manier waarop je het aanprijst, precies past bij de doelgroep die je in het vizier hebt. Op die manier haal je verreweg het meeste uit je marketing.

Het maken van verschillende product-marktcombinaties, helpt je om op verschillende doelgroepen tegelijk te focussen. Als je alle klantgroepen op dezelfde manier zou benaderen, haal immers je niet het onderste uit de kan. Je klanten kunnen bijvoorbeeld totaal uiteenlopende redenen hebben die ervoor zorgen dat ze kiezen voor jouw product of dienst. Niet elke klant is immers even gevoelig voor hetzelfde argument. De manier waarop je een product of dienst aanprijst, verpak je dus het liefst op verschillende manieren. Zo laat je aan de juiste klanten zien dat je goed begrijpt wat hun specifieke wensen en behoeften zijn.

Eén product-marktcombinatie bestaat uit tien variabelen: product, prijs, plaats, promotie, personeel, proces, periferie, partners, proefondervindelijk bewijs en presentatie. Deze tien variabelen hebben allemaal invloed op de keuze van klanten voor jouw merk, daarom lopen we ze graag even met je na.

We maken een visuele, chronologische weergave van alle contactmomenten die jouw klanten *mogelijk* met je merk hebben, als ze een dienst of product van je afnemen. Zo krijgen we zicht op waar en wanneer jouw doelgroep belangrijke beslissingen maakt. Op die manier kunnen we beter bepalen met welke middelen en kanalen we deze beslissingen positief kunnen beïnvloeden.

We leven in een tijd waarin communicatie tussen klanten en bedrijven zo drempelloos en direct mogelijk moet zijn.  Klanten worden veeleisender, kritischer en hebben meer te kiezen dan ooit. Het is dus essentieel om consistent en consequent naar buiten te treden, zowel inhoudelijk als visueel. Dat levert je namelijk een direct voordeel op: je krijgt sneller de stempel ‘betrouwbaar’.

Om dat te bereiken, buigen we ons over de stijl en toon van je communicatie, evenals de gewenste en ongewenste associaties/gevoelswaarden van de klant ten opzichte van jouw merk. Ook proberen we je merk te typeren met behulp van één van twaalf archetypen.

Een marketingstrategie is belangrijk, maar moet geen doel op zich zijn. Het is een vertrekpunt, waar vandaan we zo snel mogelijk marketingcampagnes bij je doelgroep kunnen testen. Het liefst herhaaldelijk. Daarom helpen we je tijdens het formuleren van je marketingstrategie graag met het ontwerpen en het plannen van je marketingcampagnes.

Ondervinden is in onze ogen net zo belangrijk als onderzoeken, en je marketingstrategie dient als een helder vertrekpunt voor het krijgen van inzicht in je publiek. Al met de eerste concrete marketingacties die uit je marketingstrategie voortvloeien, krijgen we inzicht in de effectiviteit van de marketingstrategie. Leren door te doen, in contact gaan met je publiek, veel vragen stellen, fouten durven maken, veel proberen en daar weer van leren. Dat is het devies.

MEER WETEN?

Ik geef graag antwoord op je vragen:

Dion van den Berg
Dion van den Bergstrategie, concept, online & tekst
Dion kan je veel vertellen over strategische, tactische en operationele marketing en communicatie. Hij helpt je bij het bedenken, uitwerken en beheren van effectieve campagnes en het optimaliseren van middelen en kanalen. Ben je op zoek naar lekkere concepten met rake teksten, of een overkoepelende strategie? Vraag hem dan gerust eens op de koffie, of kom gezellig bij ons langs.

BENIEUWD WAAR PAPPENHEIMERS JE NOG MEER MEE KAN HELPEN?